HOME       OPROEPEN      ARCHIEF       CONTACT      LINKS               

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  Verbod op vergassen ganzen
 

DEN HAAG, ZA 7 JAN 12 - De meeste ganzen die voor overlast zorgen, mogen niet worden vergast. Dat heeft de Raad van State bepaald in een zaak die de Faunabescherming tegen de provincie Utrecht had aangespannen.


Nijlganzen die overlast en schade veroorzaken, mogen worden gevangen en vergast worden, maar dat geldt niet voor brandganzen, Canadese ganzen en grauwe ganzen. Volgens de Faunabescherming is het vergassen van nijlganzen nauwelijks mogelijk, omdat het vangen en vervolgens vergassen alleen toegepast kan worden op grote concentraties ganzen. Dat komt bij nijlganzen veel minder vaak voor dan bij andere soorten ganzen.

De Raad van State is het met de provincie eens dat nijlganzen niet onder de Europese Vogelrichtlijn vallen, omdat deze vogels niet van nature in Nederland voorkomen maar door mensen hiernaartoe zijn gehaald. De andere ganzen vallen wel onder de richtlijn en zijn dus beschermd.

Ganzen veroorzaken veel schade op landbouwgronden. Om die reden gaf de Faunabeheereenheid Utrecht toestemming om tussen mei 2010 en oktober 2013 de vogels te vangen en ze te vergassen. De Faunabescherming kon zich daar niet in vinden en maakte bezwaar. De rechtbank in Utrecht gaf de Faunabescherming grotendeels gelijk, waarna de provincie Utrecht besloot naar de Raad van State te stappen.

Staatssecretaris Atsma gaf eind vorig jaar aan de vogels die het vliegverkeer bij Schiphol in gevaar brengen te willen vergassen, maar volgens de Faunabescherming heeft de uitspraak van Raad van State ook voor de luchthaven gevolgen. Ervaring uit het verleden leert dat het vergassen van ganzen op geen enkele manier zal bijdragen aan een oplossing voor een eventueel ganzenprobleem, ook niet rond Schiphol.

De Faunabescherming ziet meer heil in het verplaatsen van de graanvelden naast de luchthaven die er aan het einde van de zomer de oorzaak van zijn ganzen aan te trekken. Al geruime tijd wordt er bij het ministerie op aangedrongen om deze boeren, desnoods met subsidie, andere gewassen te laten kweken. Daarmee zouden de ganzen worden geweerd en ondervindt het luchtverkeer geen hinder meer.Meer nieuws

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Geef je mening:

Naam:

Bericht:  Home


 

.

.