HOME       OPROEPEN      ARCHIEF       CONTACT      LINKS               

Databank bewaarplicht niet uitgebreidAMSTERDAM, VR 6 JAN 12 - De overheid heeft het Project Dataretentie, een onderzoek naar uitbreiding van de bewaarplicht van telecomgegevens, stopgezet. Geldgebrek wordt door het ministerie aangevoerd als reden.


De stopzetting van Project Databank kwam aan het licht nadat de digitale waakhond Bits of Freedom (BoF) via de Wet Openbaarheid van Bestuur (WOB) documenten van het ministerie van Veiligheid en Justitie in handen had gekregen. De werkgroep die zich met het project bezig hield acht het 'niet opportuun een verder vervolg te geven aan de voorstellen in de twee uitgebrachte business cases (historische NAW-gegevens en historische verkeersgegevens)'.

Webwereld meldt dat geldgebrek ten grondslag ligt aan stopzetting van het project. "In het licht van de financiële situatie is besloten niet door te gaan", zegt een woordvoerder van Justitie. Het ministerie zag zelf geen reden dit aan de grote klok te hangen. "Het ging om een intern project. Als bedrijven en overheden ook moeten gaan melden waar ze niet mee door gaan dan blijven ze bezig."

Het was de bedoeling om met het Project Dataretentie, ook wel bekend als project 'Verkeerstoren', verschillende databanken direct bevraagbaar te maken voor opsporingsdiensten. Naast bankgegevens wilde de overheid ook toegang tot de historische database met telecommunicatiedata. Die data zou direct toegankelijk moeten worden via het Centraal Informatiepunt Onderzoek Telecommunicatie (CIOT), waar de binnengekomen gegevens na maximaal 24 uur worden vernietigd.

Opsporingsdiensten kunnen momenteel wel aan historische telecomdata komen, maar moeten daarvoor een aparte aanvraag indienen. Op dit moment moeten de telecomgegevens in Nederland twaalf maanden worden opgeslagen. Bits of Freedom ijvert al lange tijd voor de afschaffing van de bewaarplicht. Een evaluatie van de Europese Commissie toonde eerder aan dat er geen enkele rechtvaardiging bestaat voor het voortdurend volgen van 500 miljoen onschuldige Europese burgers.Meer nieuws

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Geef je mening:

Naam:

Bericht:  Home


 

.

.