HOME       OPROEPEN      ARCHIEF       CONTACT      LINKS               

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

  België drijft wapenhandel met 'terrorist'
 

BRUSSEL, WO 4 JAN 12 - De Waalse regering werkt samen met de Amerikaanse wapenproducent FN Herstal Group. Directeur van het bedrijf is Louis-Pierre Dillais, de Fransman die in 1985 de dodelijke aanslag op de Greenpeace-actieboot Rainbow Warrior leidde.


Dat schrijft de Belgische krant De Morgen. Mark Floegel, medewerker van Greenpeace in Washington, reageert geschokt. "Het is onvoorstelbaar dat een regering, een publieke overheid, samenwerkt met een terrorist. Dillais heeft deelgenomen aan de aanvallen tegen de Rainbow Warrior en heeft dat ook bevestigd. Nu speelt deze terrorist een rol in de Belgische en Amerikaanse wapenhandel.”

Vorige maand heeft Greenpeace in een brief aan de Amerikaanse immigratiedienst om de uitwijzing van Dillais verzocht. Bij FN Herstal wil woordvoerder Robert Sauvage niet bevestigen dat Dillais voor hen werkt. "We geven de namen van onze bestuurders nooit vrij." Een lid van de raad van bestuur doet dat wel. Hij omschrijft Dillais als een sympathieke man. “Maar we wisten niks van zijn werk voor de Franse geheime dienst."

De Herstal Group is voor 100 procent in handen van het Waalse Gewest. Bevoegd minister Jean-Claude Marcourt (PS): "Ik heb Dillais niet persoonlijk aangeworven, dat is een interne beslissing geweest van FN Herstal. Ik weet dat Louis-Pierre Dillais uitstekende contacten in de VS heeft en dat is nuttig voor FN Herstal. Ik veroordeel de aanval tegen de Rainbow Warrior, maar dat is een interne Franse aangelegenheid."

De onthulling in De Morgen valt de Waalse regering koud op het dak. Ze staat sowieso al onder druk vanwege de wapenexport van FN Herstal naar gevoelige landen zoals Libië. 'Werkgelegenheid mag dan niet onbelangrijk zijn, maar als je daar je eigen sociaaldemocratische en zelfs puur democratische principes voor moet verloochenen, is het wel heel erg gesteld met het Waalse socialisme', schrijft het dagblad in een commentaar.

Louis-Pierre Dillais is een voormalig officier van de DGSE, de Franse geheime dienst die verantwoordelijk was voor de operatie tegen de Rainbow Warrior op 10 juli 1985. Bij deze operatie tegen de actieboot van Greenpeace in Auckland (Nieuw-Zeeland) viel een dodelijk slachtoffer. Dillais werkte later in dienst van de Franse minister van Defensie François Leotard, sinds 2005 leidt hij FN Herstal in de VS.Meer nieuws

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Geef je mening:

Naam:

Bericht:  Home


 

.

.