HOME       OPROEPEN      ARCHIEF       CONTACT      LINKS               

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  VS neemt omstreden terrorismewet aan
 

WASHINGTON, ZO 1 JAN 12 - De Amerikaanse president Obama heeft het nieuwe jaar op knallende wijze ingeluid met de ondertekening van een wet waarmee verdachten van terrorisme voor onbepaalde tijd vast kunnen worden gezet zonder recht op proces.


De wet, National Defense Authorization Act (NDAA) genaamd, werd zaterdag door Obama ondertekend en bekrachtigd. Aan de ondertekening voegde Obama een zogenaamd signing statement toe, een soort presidentiële bedenking waarin hij een 'ernstig voorbehoud' bij de door burger- en mensenrechtenorganisaties gelaakte wet maakt. 'Ik onderteken de wet hoewel ik ernstige bedenkingen heb bij bepaalde provisies zoals de arrestatie, het verhoor en strafrechtelijke vervolging van veronderstelde terroristen', schrijft Obama.

De appendix over Indefinite Detention in de NDAA bepaalt dat, voor de duur van de (onverklaarde) oorlog tegen de terreur, eenieder, VS-burgers inbegrepen, voor een onbepaalde duur en zonder vorm van proces mag worden opgesloten als hij 'deel uitmaakte of substantieel steun verleende aan al-Qaida, de Taliban of daarmee geassocieerde krachten en zich schuldig maakte aan vijandelijkheden jegens de VS of haar bondgenoten'.

De wet staat eveneens toe dat die verdachten naar 'een' ander land mogen overgebracht worden en dat zij door militaire tribunalen mogen worden berecht. Verder voorziet de NDAA in een grotere rol van het Amerikaanse leger bij het afhandelen van zaken tegen buitenlandse terreurverdachten en het mogelijk bevriezen van 700 miljoen dollar aan hulp aan Pakistan. Door de wet wordt het moeilijk zo niet onmogelijk voor Obama om het gevangenkamp van Guantanamo te sluiten - één van zijn verkiezingsbeloften.

De NDAA wordt in de Verenigde Staten fel aangevochten door burgerrechtenorganisaties, burgeractivisten, rechtsgeleerden en de (relatief weinige) parlementsleden die tegen de wet hadden gestemd. De nieuwe wet zou een nog veel groter gevaar vormen voor de burgerrechten dan de door Bush ingevoerde Patriot Act. Met de wet zet de VS door het uitbreiden van de bevoegdheden van de uitvoerende macht een grote stap verder richting fascisme, zei David Gespass, voorzitter van de National Lawyers Guild. Volgens de Republikeinse presidentskandidaat Ron Paul is de wet een "misstap richting tirannie".

De omstreden wet maakt onderdeel uit van de National Defense Authorization Act, de defensiebegroting ter waarde van 662 miljard dollar. Republikeinen en Democraten onderhandelden maandenlang over het wetsvoorstel, die raakt aan de grondwettelijke bescherming van de Amerikaanse burgers. Op het laatste moment kwamen de twee partijen tot een compromis. De begroting werd met 86 stemmen voor en 13 stemmen tegen aangenomen. Volgens senator John McCain een “straaltje zonneschijn” in het zwaar verdeelde Washington.Meer nieuws

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Geef je mening:

Naam:

Bericht:  

c - March 09, 2012 - 09:54 am
Het zal weinig uitmaken of je opgepakt, verhoord en als ze willen neergeschoten wordt door een militaire instantie of door een civiele instantie. Het resultaat blijft hetzelfde.


nn - January 04, 2012 - 07:49 am
Eerst even goed lezen, de wet gaat alleen op voor het leger. het is niet zo dat elke overheidsinstantie deze bevoegdheid heeft gekregen.
Home


 

.

.