HOME       OPROEPEN      ARCHIEF       CONTACT      LINKS               

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  Huisarrest Tibetaanse vanwege prijsuitreiking
 

PEKING, DO 1 MRT 2012 - Chinese autoriteiten hebben de Tibetaanse schrijfster Tsering Woeser verboden donderdag een onderscheiding van het Prins Claus Fonds in ontvangst te nemen bij de Nederlandse ambassade in Peking.


Haar man en vrienden zijn eveneens gewaarschuwd de prijsuitreiking niet bij te wonen. Volgens tweets heeft Tsering Woeser (46) één maand huisarrest gekregen en staat politie opgesteld voor haar huis. Woeser zou haar laureaat donderdagavond uit handen van de Nederlandse ambassadeur in China krijgen. Het Prins Claus Fonds zegt “teleurgesteld” te zijn dat Woeser de onderscheiding niet mag ontvangen. De organisatie noemt het feit dat ze “niet vrij is” een teken van het belang van haar werk en de erkenning daarvan.

Tsering Woeser schreef onder andere op haar blog kritische stukken over arrestatie en marteling van Tibetanen door de Chinese autoriteiten. Haar beeld over de rol van China in Tibet radicaliseerde naarmate ze met meer monniken sprak. Ze werkte ongeveer zes jaar aan twee boeken over de Culturele Revolutie in Tibet. De boeken zijn in het Mandarijn geschreven en heten vertaald: Verboden geheugen en Herinnering aan Tibet.

In het juryrapport verklaart het fonds dat de schrijfster met het laureaat, dat haar in 2011 werd toegekend, wordt geëerd voor “haar moed om te spreken voor de mensen die worden onderdrukt of verzwegen en voor haar actieve strijd voor zelfbeschikking, vrijheid en ontwikkeling in Tibet.” In reactie op de toekenning van de Prins Claus Prijs zei Woeser in een aantal interviews dat de prijs haar bescherming biedt.

Het is de tweede keer in korte tijd dat de uitreiking van een Nederlandse prijs aan een winnaar wordt gedwarsboomd door de Chinese autoriteiten. Eind januari ging de uitreiking van de Mensenrechtentulp in Den Haag niet door omdat de dochter van winnares, de Chinese mensenrechtenactiviste Ni Yulan, haar vaderland niet uit mocht. De prijswinnares zelf zat op het moment van de uitreiking vast.

Dat uitgerekend het Prins Claus Fonds Woeser in de bloemetjes zet, is op zijn zachtst gezegd opmerkelijk te noemen. Het is geen publiek geheim dat koningin Beatrix en prins Willem Alexander warme banden onderhouden met het Chinese dictatoriale regime. In 1999 legde het koninklijk gezelschap een bezoek af aan Jiang Zemin, destijds president van China. Het bezoek stond onder meer in het teken van een economische missie.

In een recent interview met de Wereldomroep levert Woeser felle kritiek op de hypocriete houding van staten als Nederland die handel drijven met China. “In 2008 waren alle ogen gericht op de situatie hier vanwege de Olympische Spelen. Nu worden mensenrechten terzijde geschoven in het belang van de handel. Er is nauwelijks een reactie geweest op de zelfverbrandingen, terwijl de situatie serieuzer is dan in 2008.”Meer nieuws

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Geef je mening:

Naam:

Bericht:  Home


 

.

.