HOME       OPROEPEN      ARCHIEF       CONTACT      LINKS               

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  Heldenontvangst voor Vermeulen
 

AMSTERDAM, DI 28 FEB 2012 - Erwin Vermeulen, de fotograaf van Sea Shepherd die 63 dagen in Japan gevangen werd gehouden, heeft zondag een heldenontvangst gekregen op Schiphol. Hij werd op 22 februari door de rechtbank in Wakayama vrijgesproken.


Na de beproevingen van zijn gevangenhouding en de daaropvolgende rechtszaak en vrijspraak kwam Vermeulen zondagmiddag aan op Schiphol. Daar werd hij begroet door zijn familie en vijftig sympathisanten van Sea Shepherd Nederland. Hij bedankte iedereen voor de voortdurende steun die hij heeft ondervonden gedurende zijn detentieperiode.

De rechtbank in Wakayama heeft op 22 februari de Nederlandse fotograaf vrijgesproken. De uitspraak kwam geheel onverwacht voor een rechtssysteem dat een veroordelingspercentage kent van 99 procent. In het Japanse rechtssysteem is men schuldig tot het tegendeel bewezen is. Maar de rechter van Wakayama verklaarde dat er geen bewijs is om de aanklacht tegen Vermeulen te ondersteunen.

“De rechter toonde grote moed door in te gaan tegen de publieke opinie en een eerlijke uitspraak te doen”, aldus Vermeulen. “Mijn arrestatie en de twee maanden durende detentie genereerden wereldwijde publiciteit voor de dolfijnen in Taiji. Ik zou de politie en openbaar aanklagers van de Wakayama prefectuur willen bedanken voor het royaal doneren van Japans belastinggeld door op deze manier aandacht te vragen voor de dolfijnenslachting.”

De Japanse aanklager kan nog in beroep gaan, maar dat hoeft Vermeulen niet in Japan af te wachten. De activist weet nog niet of hij en Sea Shepherd een schadeclaim bij de Japanse justitie zullen indienen. Zijn werk zet hij door. “Vanavond ben ik al even in de haven van Taiji wezen kijken en morgen ga ik de dolfijnenjagers weer volgen. Als mijn vriendin en werkgever dat goedvinden, ben ik in september, als het slachtseizoen begint, ook weer van de partij.”

Vermeulen werd 16 december vorig jaar opgepakt omdat hij een Japanse dolfijnenjager zou hebben geduwd tijdens een poging foto's te maken van een dolfijnentransport. De fotograaf heeft altijd beweerd onschuldig te zijn. Sea Shepherd noemt de arrestatie en detentieperiode een politiek gemotiveerde aanval. “Erwin is vervolgd omdat hij Nederlander is, omdat de schepen van Sea Shepherd onder Nederlandse vlag varen”, stelt de milieuorganisatie.Meer nieuws

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Geef je mening:

Naam:

Bericht:  

Wouter ter Heide. - March 01, 2012 - 11:37 am
Gezien je reactie IKKE ben je duidelijk een liefhebber van afzeiken. Leuk voor de bühne, maar inhoudelijk heeft het niets om het lijf. Alleen jezelf doe je er een plezier mee. Je schuilnaam IKKE is dan ook goed gekozen. Mijn compliment.


ikke200 - February 29, 2012 - 09:33 am
Erwin is een frapdrol
Wil zijn mening opdringen aan anderen
Hij kan beter zijn vader en moeder aanspreken als ze koeienvlees eten.
Dit is in sommige landen een heilig dier.
Home


 

.

.