HOME       OPROEPEN      ARCHIEF       CONTACT      LINKS               

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  IOC blijft arbeiders uitbuiten
 

LONDEN, VR 24 FEB 2012 - Ook voor de komende Olympische Spelen worden de merchandise producten gemaakt onder slechte arbeidsomstandigheden in China. De Play Fair Campagne dringt er bij het IOC op aan de productielijn duurzaam te maken.


Het rapport Toying with Workers Rights laat zien dat er sprake is van kinderarbeid, excessief overwerk, hongerlonen en onveilige arbeidsomstandigheden in de productielijn van de merchandise. Het rapport is gebaseerd op de bevindingen van undercover onderzoekers die de arbeidsomstandigheden onderzochten in twee fabrieken in Guandong, China, waar Olympische buttons en pluche mascottes worden geproduceerd.

In sommige gevallen ontvingen de arbeiders een loon dat lager is dan het wettelijk minimumloon, waardoor zij zich niet in hun basisbehoeften kunnen voorzien. Ook ontvingen zij niet de extra's voor pensioen en ziektekostenverzekering die wettelijk zijn vastgelegd. Een pluche mascotte van de Olympische Spelen kost in de winkel ongeveer 24 euro, terwijl de man of vrouw die de mascotte heeft gemaakt slechts 31 euro per week verdient.

Door deze hongerlonen voelen arbeiders zich gedwongen veel over te werken, soms tot wel 100 uur extra per maand, hetgeen in overtreding is met de nationale wetgeving. Arbeiders klaagden over 24-uursdiensten en 7-daagse werkweken. Daarbij werd overwerk meestal verplicht gesteld door het management. Er zijn ook kinderen in Guandong aangetroffen die badges produceerden. Dit is in overtreding met de Chinese arbeidswetgeving en de LOCOG-gedragscode.

Het rapport van Play Fair werd deze week gepresenteerd aan het Internationale Olympische Comité (IOC), dat zich tot nu toe heeft onthouden van een officiële uitspraak tegen deze uitbuitingspraktijken. Dit ondanks het indienen van vergelijkbaar bewijs verzameld voorafgaand aan de Olympische Spelen in Athene (2004) en Peking (2008). De Play Fair partners dringen er bij IOC-voorzitter Jacques Rogge op aan ervoor te zorgen dat de productielijn duurzaam wordt.

LOCOG, het organiserend comité voor de Olympische Spelen en de Paralympische Spelen in Londen van komende zomer heeft inmiddels toegezegd ervoor te zullen zorgen dat de rechten van de arbeiders gerespecteerd zullen worden. Zo worden de namen en locaties van de meeste fabrieken die voor de OS 2012 produceren bekend gemaakt, worden arbeiders voorgelicht omtrent hun rechten en er zal een klachtenprocedure worden ingesteld.

Deze stappen dienen echter ingebed te zijn op internationaal niveau, zeggen campagne-organisaties, zodat de verbeteringen duurzaam zijn. “Het IOC moet een duidelijk signaal geven aan de toekomstige gastlanden dat uitbuiting niet acceptabel is”, zegt Dominique Muller van de International Clean Clothes Campaign. “Het IOC heeft tot nu toe elke stap om betere arbeidsomstandigheden voor de arbeiders te creëren en te monitoren tegengehouden. Dat moet stoppen.”Meer nieuws

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Geef je mening:

Naam:

Bericht:  Home


 

.

.