HOME       OPROEPEN      ARCHIEF       CONTACT      LINKS               

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  VU over de schreef met tv-repo
 

AMSTERDAM, DO 23 FEB 2012 - Het VU medisch centrum in Amsterdam heeft het medisch beroepsgeheim geschonden door tv-opnames toe te staan op de spoedeisende hulp. Vaak werd de patiënten naderhand pas om toestemming gevraagd.


RTL4 start komende maand met het tv-programma '24 Uur tussen leven en dood'. Twee medewerkers van tv-producent Eyeworks, en 36 op afstand bediende camera's, konden in januari en begin februari gedurende zestien dagen non-stop meekijken naar vertrouwelijke gesprekken tussen artsen en patiënten. Zo'n 1500 mensen bezochten in die periode de spoedeisende hulp van het VU medisch centrum (VUmc).

Er werden behandelingen en gesprekken geregistreerd, soms zonder dat daar toestemming voor werd gegeven. Het was de bedoeling dat patiënten alleen met vooraf gegeven toestemming gefilmd zouden worden. De realiteit was anders. Vaak werd de patiënt pas in de behandelkamer om toestemming gevraagd. Aan 215 patiënten is tijdens hun aanwezigheid in het ziekenhuis om toestemming gevraagd ze te filmen. Uiteindelijk stemden 150 mensen ermee in.

Eén van die patiënten werd na een aanrijding – hoofdwond, hersenschudding, breuk in gezicht, geheugenverlies - naar de polikliniek van het VUmc vervoerd. Aan GeenStijl vertelt de man, die uiteraard dizzy was, dat hij opgevangen werd door een in het wit geklede vrouw die, zoals achteraf bleek, voor Eyeworks werkzaam was. “We hebben diverse privacygevoelige zaken besproken, ook over mijn medische toestand.”

Nadat de tv-medewerkster hem om toestemming vroeg om te filmen, heeft de man zo goed en zo kwaad als dat kon geweigerd. “Ik vind dat je in een dergelijke situatie helemaal niet voor die keuze gesteld mag worden. Iemand die zaken door elkaar haalt, kan toch geen weloverwogen beslissing nemen? Dat is volstrekt niet ethisch verantwoord. Dat heb ik ook later tegen de arts gezegd die mij zou opereren”, zo laat hij weten. De man zal een klacht indienen bij VUmc.

Ook het verplegend personeel van de spoedeisende hulp was niet bepaald blij met de tv-opnames op de werkvloer. Volgens een verhaal van een van de verpleegsters was enkel de directie van het VUmc enthousiast, alsmede de afdeling communicatie. Ondanks de aanhoudende protesten dreven de directie en de afdeling marketing hun zin door. Enkel levensbedreigende situaties zouden niet worden gefilmd.

Het VUmc laat in een verklaring weten dat “de programmamakers de menselijke verhalen laten zien van patiënten, medewerkers en de hulp die wordt verleend.” Patiënten, die hiervoor toestemming hebben gegeven, zijn met camera's gevolgd op het moment dat ze behandeld werden en met familieleden belden. Vervolgens werden ze achteraf thuis geïnterviewd over wat deze bijzondere gebeurtenis achteraf nog voor hen betekent heeft in hun leven.

Volgens het VUmc wordt er niets naar buiten gebracht zonder toestemming van de patiënt. “Door het spoedeisende karakter ging bij een beperkt aantal gevallen de zorg voor de patiënt voor en werd korte tijd later alsnog toestemming gevraagd voor het filmen van de behandeling. Wilde de patiënt niet meewerken, dan werd er niet gefilmd”, aldus VUmc.

De kwestie kwam aan het licht nadat het tv-programma Nieuwsuur gewag maakte van filmopnames van een vertrouwelijk gesprek tussen een kind en een arts, waar de ouders niet bij waren. Pas toen zij weggingen werd toestemming gevraagd om het beeldmateriaal te gebruiken. Het VU medisch centrum heeft inmiddels hiervoor excuses aangeboden.

De Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie (NPCF) reageert verbolgen. “Het is stuitend dat dit ziekenhuis kwetsbare patiënten heeft geconfronteerd met camera's ten behoeve van een televisieprogramma”, zegt directeur Wilna Wind. “Het VUmc moet goede zorg bieden waarbij de privacy van de patiënt gewaarborgd is.” Ze vindt dat er grenzen zijn overschreden en roept politici op om te zorgen dat dit nooit meer kan gebeuren.

De Inspectie voor de Gezondheidszorg wil uitleg van het VU medisch centrum. De inspectie zegt te hopen zo een beter beeld te krijgen van wat er precies is gebeurd. Overigens hebben de medewerkers van de productiemaatschappij Eyeworks een geheimhoudingsverklaring getekend. “Hierin gelden voor hen dezelfde afspraken als medewerkers in de zorg”, laat het ziekenhuis weten.Meer nieuws

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Geef je mening:

Naam:

Bericht:  Home


 

.

.