HOME       OPROEPEN      ARCHIEF       CONTACT      LINKS               

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  'Voedselveiligheid in gevaar door belangenconflicten'
 

AMSTERDAM, MA 20 FEB 2012 - De EFSA baseert zich nog steeds grotendeels op onderzoeksgegevens van het bedrijfsleven om de veiligheid van een product te beoordelen. Daarmee komt de voedselveiligheid in gevaar.


Bovendien hebben veel panelleden banden met de voedselindustrie of lobbygroepen. Dit blijkt uit het vandaag gepresenteerde onderzoeksrapport Conflicts on the menu van Corporate Europe Observatory (CEO) waarin de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) kritisch onder de loep wordt genomen.

De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) speelt al sinds 2002 een sleutelrol met betrekking tot voedselveiligheid. Het functioneren van de EFSA wordt momenteel officieel geëvalueerd door de Europese Commissie. Daarnaast brengt het European Court of Auditors binnenkort op verzoek van het Europees Parlement een rapport uit over mogelijke belangenconflicten bij het agentschap.

Dat laatste is hard nodig, vinden CEO en EOS. “Tot nu toe laten EFSA's regels de belangenconflicten gewoon toe, terwijl de Europese Commissie niet in grijpt”, zegt Nina Holland van CEO. Als voorbeeld noemt zij Ivonne Rietjens, wiens onderzoek aan de Wageningen Universiteit gefinancierd wordt door onder andere Nestlé. “Zonder enig probleem kan Rietjens voorzitter zijn van het panel dat voedseltoevoegingen zoals aspartaam moet beoordelen, terwijl Nestlé als grootverbruiker belang heeft bij een 'veilig'-verklaring van aspartaam.”

Veel van EFSA's experts, waaronder de Nederlanders Harry Kuiper en Rietjens, hebben banden met één lobbygroep in het bijzonder, het International Life Sciences Institute, gefinancierd door bedrijven als McDonald's, Coca Cola en Nestlé. “In sommige gevallen worden deze belangen niet opgegeven door experts, wat tegen de regels van de EFSA is. De EFSA onderneemt echter geen actie”, aldus Holland.

EFSA's wetenschappelijke bevindingen zijn meerdere keren onder vuur komen te liggen. Voorbeelden zoals die worden beschreven in het rapport zijn aspartaam, het onkruidverdelgingsmiddel glyfosaat (Roundup), de GM Amflora aardappel van BASF en bisphenol A, gebruikt in vele verpakkingen en babyflessen. De EFSA gaf keer op keer het groene licht, ondanks onafhankelijke studies die op mogelijke gezondheidsschade wezen.Meer nieuws

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Geef je mening:

Naam:

Bericht:  Home


 

.

.