HOME       OPROEPEN      ARCHIEF       CONTACT      LINKS               

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  Zelfverbrandingen om Chinese overheersing
 

BONGTAK THEMCHEN, ZO 19 FEB 2012 - Afgelopen vrijdag heeft een Tibetaanse monnik zichzelf verbrand uit protest tegen de Chinese repressie binnen de muren van het klooster. Daarmee komt het aantal geregistreerde zelfverbrandingen sinds 2009 op 22.


Damchoe Sangpo, Tibetaanse monnik in het klooster van Bongtak Themchen in de westelijke provincie Qinghai van China, stak zichzelf vrijdag om 6 uur in brand waarna hij overleed aan zijn verwondingen. Met deze ultieme verzetsdaad protesteerde Sangpo tegen het Chinese verbod voor het houden van een traditioneel religieus festival in het klooster en de aanwezigheid van veiligheidstroepen.

De Chinese veiligheidsmaatregelen in Bongtak waren al aangescherpt na een eerdere protestactie van een monnik tegen de uitbreiding van de mijnbouw in het gebied. Een aantal jaren geleden startte een Chinees bedrijf opgravingen in de gewijde grond, waarvan de Tibetaan een video maakte. Daarvoor werd hij gearresteerd en veroordeeld tot een gevangenisstraf van 1,5 jaar.

De dood van Sangpo is, voor zover bekend, al het tweeëntwintigste geval van zelfverbranding onder Tibetaanse monniken. Hierbij kwamen in totaal dertien personen om het leven. De golf van vurige protesten tegen het Chinese repressieve beleid en de heerschappij in de Tibetaanse regio's begon februari 2009. Begin vorige week stak een 18-jarige Tibetaanse non in de West-Chinese provincie Sichuan zichzelf in brand.

Honderden Tibetanen die religieus onderricht werden door de Dalai Lama zijn door China opgepakt. Verder werden ze gedwongen om speciale heropvoedingsprogramma's te volgen. Dat meldde de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch de afgelopen week. De woordvoerder van het Chinese ministerie van buitenlandse zaken Liu Weimin zei dat de veiligheidsmaatregelen in Tibet worden verscherpt om separatistisch geweld te voorkomen.

Op 14 mei 2008 braken er rellen uit in Tibetaanse hoofdstad Lhasa waarbij 22 mensen om het leven kwamen. De Chinese autoriteiten willen opstanden tijdens de herdenking zo veel mogelijk in de kiem smoren. De wil van China om de Tibetanen te heropvoeden is niet nieuw. Maar het is de eerste keer sinds de jaren '70 dat er zo grote aantallen gewone Tibetanen werden opgepakt en gedwongen tot heropvoeding. Tibetaanse nonnen en monniken worden regelmatiger naar de heropvoedingskampen gestuurd.Meer nieuws

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Geef je mening:

Naam:

Bericht:  Home


 

.

.