HOME       OPROEPEN      ARCHIEF       CONTACT      LINKS               

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  Rode kaart voor biokerosinebedrijf
 

AMSTERDAM, 16 FEB 2012 - Milieudefensie wil dat het Nederlandse bedrijf Waterland International per direct stopt met investeringen in jatropha. Op Java leidt dit tot uitbuiting van boeren en voedselschaarste voor de lokale bevolking.


Jatropha (of purgeernoot) wordt gebruikt voor de productie van biokerosine voor de Europese luchtvaart. Uit het vandaag verschenen rapport Biokerosene: Take-off in the wrong direction blijkt dat de verbouw van deze plant op Java leidt tot ernstige uitbuiting van boeren en ten koste gaat van de verbouw van voedsel voor de lokale bevolking.

“En dat voor de productie van een 'groene' brandstof die niet milieuvriendelijk blijkt te zijn”, aldus Geert Ritsema van Milieudefensie. Het in Wageningen gevestigde bedrijf Waterland International staat aan de wieg van het jatropha-project op het Indonesische eiland. “De risico's worden volledig bij de deelnemende lokale boeren gelegd, de inkomsten zijn voor Waterland.”

Biokerosine is het nieuwe toverwoord in de luchtvaartsector. 'Schone brandstof', zo beweert het Duitse Lufthansa, dat in 2011 zes maanden lang met een Airbus A321 tussen Frankfurt en Hamburg vloog op een mengsel van normale en biokerosine. Daar waren tientallen tonnen jatropha voor nodig, onder meer verbouwd op Java en geleverd door Waterland. Het Finse bedrijf Neste Oil, dat onlangs een grote raffinaderij op de Maasvlakte bouwde, heeft de biokerosine voor Lufthansa geraffineerd.

Milieudefensie heeft Lufthansa op de hoogte gesteld van haar bevindingen in Indonesië. Ze heeft de luchtvaartmaatschappij gevraagd direct te stoppen met vliegen op biokerosine vervaardigd uit jatropha en de boeren op Java te compenseren. Ook KLM is gevraagd geen biokerosine af te nemen van Waterland. CEO William Nolten van Waterland beweerde vorig jaar nog dat er naast afspraken met Lufthansa ook contracten zouden zijn met KLM/Air France en andere Europese luchtvaartmaatschappijen.

De milieuorganisatie heeft de luchtvaartmaatschappijen er herhaaldelijk op gewezen dat biokerosine gewonnen uit landbouwgewassen geen goed alternatief is voor reguliere kerosine. “Wij hebben nu al geconstateerd dat de verbouw van jatropha in Indonesië op relatief kleine schaal de verbouw van voedselgewassen verdringt en leidt tot armoede bij de boeren”, zegt Geert Ritsema. “Als straks een groot deel van de vluchten op biokerosine plaats vindt, zijn de gevolgen voor de mensen in zuidelijke landen niet te overzien.”

Bovendien blijkt uit diverse recente wetenschappelijke studies dat vliegen op biokerosine niet of nauwelijks bijdraagt aan de reductie van broeikasgassen. “Het milieu schiet er dus evenmin iets mee op”, zegt Ritsema. “Het wordt tijd dat luchtvaartmaatschappijen dit erkennen en gaan werken aan werkelijk sociaal en ecologisch verantwoorde alternatieven voor het vliegverkeer.”Meer nieuws

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Geef je mening:

Naam:

Bericht:  Home


 

.

.