HOME       OPROEPEN      ARCHIEF       CONTACT      LINKS               

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  Spanje belooft beterschap interneringscentra
 

MALAGA, DO 9 FEB 2012 - De Spaanse regering belooft de Interneringscentra voor Vreemdelingen (CIE's) te hervormen. Die lagen onder vuur na de dood van twee migranten en een vernietigend rapport over de gezondheids- en veiligheidsrisico's.


De regering van Mariano Rajoy kondigde onlangs aan dat er een reglement komt voor de werking van de Interneringscentra voor Vreemdelingen. In de centra die er het slechtst aan toe zijn, vooral die in Algeciras en Malaga, komen meteen veranderingen. De centra zijn gevangenissen, zeggen critici.

"We waarderen dat de regering een reglement voor de CIE's wil goedkeuren, zoals we geëist hebben, en we hopen dat dit de mensenrechten van de migranten garandeert", reageert Mamen Castellano van migrantenorganisatie Andalucía Acoge. Niettemin blijft de organisatie aandringen op de definitieve sluiting van de centra.

Vreemdelingen die geen geldige verblijfsdocumenten hebben, worden tot zestig dagen vastgehouden in de CIE's. Volgens de Spaanse vreemdelingenwet gaat het om 'openbare instellingen zonder penitentiair karakter die afhankelijk zijn van het ministerie van Buitenlandse Zaken.'

Migreurop, een Europees-Afrikaans netwerk van migranten- en mensenrechtenorganisaties, publiceerde in december een rapport dat de schending van basisrechten aanklaagt in de CIE's in Malaga, Algeciras, Madrid en Barcelona. Volgens het rapport zijn de CIE's in Malaga en Algeciras zelfs niet geschikt als gevangenissen omdat de gezondheids- en veiligheidsrisico's er te groot zijn.

"Een uitzonderingsmaatregel zoals opsluiting wordt als voorzorgsmaatregel gebruikt", zegt Castellano. "Een administratieve procedure mag niet leiden tot vrijheidsberoving." De Vreemdelingenwet voorziet in andere maatregelen die opsluiting in een CIE kunnen vermijden, zoals de intrekking van het paspoort of de verplichting om zich elke week bij een rechter aan te bieden.

"Het reglement is een stap in de goede richting maar niet de oplossing", zegt ook Salva Lacruz van vluchtelingenorganisatie CEAR in Valencia. Volgens hem kon de regering, die op 21 december aantrad, niet anders dan reageren na het Migreurop-rapport en de dood van twee migranten. (bron: IPS)Meer nieuws

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Geef je mening:

Naam:

Bericht:  Home


 

.

.