HOME       OPROEPEN      ARCHIEF       CONTACT      LINKS               

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  Aan slacht ontkomen koe naar rusthuis
 

TZUM, DI 7 FEB 2012 - De koe die vorige week in het Friese plaatsje Tzum op de vlucht voor haar slager door het ijs zakte, wordt niet alsnog geslacht maar ondergebracht in een koeienrusthuis.


Een groep dierenbeschermers heeft geld bijeen gebracht om de koe te adopteren. De dierenvrienden noemen haar Sjoerdje, naar de eerste vrouw die in 1940 de Elfstedentocht uitreed. De vernoeming houdt verband met het feit dat de koe over het ijs haar vrijheid tegemoet wilde gaan. Dit mislukte vorige week vrijdag omdat ze door het ijs zakte.

“Wij zien deze koe als symbool voor alle koeien die vol gemest worden afgevoerd naar de slachthuizen. Zij heeft geprobeerd te ontkomen aan haar lot en dat verdient erkenning. Daarom hebben we met een groepje dierenbeschermers besloten haar vrij te kopen en een mooi leven te gunnen”, aldus Eva Bosman, een van de initiatiefneemsters.

De dierenvrienden hopen dat hun actie ook aandacht oplevert voor alle koeien die onzichtbaar en geruisloos sterven in de slachthuizen. Koeien die niet meer productief zijn hebben het recht op een onbezorgde oude dag, zo luidt het motto van stichting de Leemweg in Zandhuizen. De stichting adopteert en verzorgt koeien uit heel Nederland, om te voorkomen dat deze worden geslacht of nog verder worden uitgemolken door de bio-industrie.

Sjoerdje zou vorige week vrijdag vanuit een transportwagen aan een lang touw de dorpsslagerij worden binnengebracht, maar brak los. De koe ging er vandoor en sprong op het ijs op de vaart achter de slagerij. De ijsvloer was daar niet dik genoeg voor. Het dier zakte er doorheen en belandde in het ijskoude water. De slager heeft met hulp van omstanders en een shovel de koe op het droge getild.Meer nieuws

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Geef je mening:

Naam:

Bericht:  

Cleuzania - February 27, 2012 - 05:13 am
Maar daar gaat het hier hemalael niet over. Ik heb het niet over zulke foutjes waar we van kunnen leren, Ank. Een beetje te snel gelezen?


Bay - February 13, 2012 - 01:26 am
Nou, ik ben wel een beetje blij dat ze langer mag uitrusten dan een luttele week en dan nog niet naar 't slachthuis hoeft, als ik dit zo lees en zie, hup Sjoerdje!


pimpernel - February 07, 2012 - 10:34 pm
hoera voor koe sjoerdje !!!
Home


 

.

.