HOME       OPROEPEN      ARCHIEF       CONTACT      LINKS               

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

  Russen demonstreren tegen Poetin
 

MOSKOU, ZA 4 FEB 2012 - Tienduizenden betogers hebben zaterdag hun aversie uitgesproken tegen het bewind van premier Vladimir Poetin. Op 4 maart wordt de nieuwe president gekozen.


In Moskou, Sint Petersburg en tal van andere Russische steden trotseerden tienduizenden demonstranten temperaturen van 20 graden onder nul om te betogen tegen het autoritaire bewind van premier Vladimir Poetin. Ze eisen vooral eerlijke verkiezingen en de vrijlating van politieke gevangenen, onder wie de ex-miljardair Michail Chodorkovski.

De protesten van vandaag komen precies een maand voordat de Russische bevolking op 4 maart een nieuwe president mag kiezen. Tot onvrede van veel Russen is Poetin, die tussen 2000 en 2008 al president was, opnieuw kandidaat. Volgens de politie waren bij de anti-Poetin-demonstratie zo'n 30.000 mensen op de been, de organisatie zelf spreekt van ruim 100.000.

De derde grote manifestatie tegen Poetin sinds december is een cruciale test voor een wanhopige oppositie die bestaat uit politici, mensen uit de cultuurwereld en de media. De opposanten eisen onder meer dat Grigory Javlinsky van de liberale Jabloko-partij aan de presidentsverkiezingen mag deelnemen. Veel demonstranten droegen zaterdag witte ballonnen en lintjes als symbool van vreedzame politieke hervormingen in Rusland.

Elders in de Russische hoofdstad hielden 140.000 burgers een pro-Poetin manifestatie. Volgens leraren en medewerkers van staatsbedrijven werd het overheidspersoneel door hun directie gedwongen hieraan deel te nemen, zo melden media. Als het gaat om betogingen tegen de premier wijken de opkomstcijfers van organisatoren en politie in het algemeen sterk af, maar wanneer het pro-Poetin betreft komen ze doorgaans overeen.Meer nieuws

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Geef je mening:

Naam:

Bericht:  Home


 

.

.