HOME       OPROEPEN      ARCHIEF       CONTACT      LINKS               

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  Anonieme activist
mag niet in vreemdelingenbewaring
 

DEN HAAG, VR 3 FEB 2012 - De Amsterdamse burgemeester Cohen deed het, diens opvolger Van der Laan doet het. Krakers die hun identiteit niet prijs willen geven, worden in vreemdelingenbewaring geplaatst. De Raad van State steekt daar nu een stokje voor.


Op 5 juli 2011 werd kraakpand Schijnheilig aan de Amsterdamse Passeerdersgracht
ontruimd
. Daarbij werden circa 150 actievoerders opgepakt, waarvan er 52 in vreemdelingenbewaring werden geplaatst omdat zij zich niet konden of wilden identificeren. In een door gedupeerde krakers aanhangig gemaakte rechtszaak was de rechtbank eerder van mening dat deze vorm van detentie terecht is.

Maar volgens de Raad van State is het in vreemdelingenbewaring plaatsen van actievoerders waarvan de identiteit onbekend is onrechtmatig. Naar het oordeel van de hoogste bestuursrechter zijn er in dit geval geen feiten of omstandigheden die erop zouden kunnen duiden dat de vrouw in kwestie, die de kwestie aanhangig heeft gemaakt, niet rechtmatig in Nederland verbleef.

Daarbij is van belang dat voorafgaand aan de ontruiming van het kraakpand geen vermoeden bestond dat er zich onder de demonstranten vreemdelingen zouden bevinden. Verder is algemeen bekend dat demonstranten soms bij een ontruimingsactie hun identiteit niet willen prijsgeven. Dit houdt geen verband met het al dan niet respecteren van de Vreemdelingenwet, aldus de Raad van State.

Volgens Collectief Schijnheilig fungeert de vreemdelingenwetgeving als het afvoerputje van het rechtssysteem, dat ook nog eens misbruikt wordt door mensen actief hun rechten te ontnemen. Schijnheilig hoopt niet alleen dat deze uitspraak impact zal hebben op het beleid ten aanzien van activisten in het algemeen, maar dat er ook een einde komt aan het rücksichtslos laten verdwijnen van mensen in vreemdelingenbewaring.Meer nieuws

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Geef je mening:

Naam:

Bericht:  Home


 

.

.