HOME       OPROEPEN      ARCHIEF       CONTACT      LINKS               

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  Vorst spelbreker actie Greenpeace
 

IJMUIDEN, WO 1 FEB 2012 - Greenpeace is vannacht gestopt met een actie in de haven van IJmuiden, onder meer vanwege de kou. Actievoerders blokkeerden sinds gistermiddag een van de grootste vissersschepen van Europa.


Actievoerders van Greenpeace zijn er dinsdagochtend in geslaagd een van Europa's grootste vissersschepen, de Maartje Theodora, in de haven van IJmuiden aan de ketting te leggen. Het schip werd met een kabel aan de kade verankerd. Hiermee voorkwam de milieuorganisatie dat de “varende visfabriek” uit zou varen “om de wereldzeeën te plunderen.”

De actievoerders trokken zich echter dinsdagnacht rond 1.00 uur terug vanwege de vorst, de Maartje Theadora nog steeds verankerd achter latend. Volgens schema had het schip dinsdag om 18.00 uur moeten vertrekken, maar Greenpeace heeft dat weten te voorkomen. In de Tweede Kamer zal bij het Algemeen Overleg van 15 februari verder over het probleem van de overcapaciteit op visserijgebied worden gedebatteerd.

“Staatssecretaris Henk Bleker moet nu kiezen voor een duurzame hervorming van het Europese Visserijbeleid”, zegt Pavel Klinckhamers, campagneleider oceanen bij Greenpeace. “Dit is de laatste kans om de wereldwijde plundering van de oceanen een halt toe te roepen. Wij blijven actie voeren tegen dit soort monstertrawlers totdat de politiek haar verantwoordelijkheid neemt.”

Omdat dit soort industriële 'supertrawlers' in Europa niet meer genoeg kunnen vangen, zetten ze volgens Greenpeace koers naar andere delen van de wereld. “Ze varen bijvoorbeeld naar de Stille Oceaan of de kust van West-Afrika. Het schip dat wij in IJmuiden tegenhielden, vangt en verwerkt met gemak 200 ton vis per dag en blijft bovendien wekenlang op zee zodat gigantische hoeveelheden vis worden opgeslokt.”

Er zijn volgens Greenpeace simpelweg te veel van dit soort enorme schepen voor de beschikbare vis. “In de arme regio's waar dit soort schepen vaak te vinden zijn, lopen de visvoorraden in rap tempo terug, waardoor de voedselzekerheid van miljoenen mensen in gevaar komt”, aldus Klinckhamers.

Weinig Nederlanders weten dat ze zelf meebetalen aan deze praktijken. De varende “visfabrieken” worden gesubsidieerd met Europees belastinggeld. De betrokken bedrijven zouden de afgelopen vijf jaar alleen al zo'n 142 miljoen euro aan subsidies hebben ontvangen om in Afrikaanse wateren te mogen vissen. Daar bovenop komen nog miljoenen euro's subsidies voor het aanpassen van de schepen en de vrijstelling van accijns op brandstof.Meer nieuws

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Geef je mening:

Naam:

Bericht:  

Andrew - February 27, 2012 - 04:56 pm
Hi Marianne, dat is een fjuote geweest tijdens het invoeren van het recept. Het moet natuurlijk 1 dl zijn. We gaan z.s.m. aanpassen.Met vriendelijke groet, de redactie


machinist - February 07, 2012 - 10:26 am
De kou was niet de reden, maar men kwam er achter dat het schip lag te repareren, en dat het nog 6 dagen zou duren.
Na deze mededeling door vriendelijke bemanningsleden besloot
men om de "vorstverlet" in te gaan (watjes).
Als de voorbereiding van deze komedie een maatstaf is voor hoe men bij
Greenpiece te werk gaat, kan je jezelf afvragen hoeveel verstand van zaken men daar heeft.


woord - February 01, 2012 - 08:08 pm
Ik was er gister bij en ik vind het van de zotten om zoiets te doen, blijf van een ander zijn brood af. Ongetwijfeld waren er vaders van gezinnen aan boord welke ook proberen in deze moeilijke tijd een brood te verdienen. Dus ik zeg actie voeren oke maar niet aan iemands brood komen.
Home


 

.

.