HOME       OPROEPEN      ARCHIEF       CONTACT      LINKS               

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  Oliewinning in Congolees natuurgebied
 

GOMA, ZO 29 APR 2012 - Een Brits oliebedrijf heeft van Congo vergunningen gekregen om onderzoeksactiviteiten in een natuurgebied te verrichten. Activisten die waarschuwen voor de negatieve effecten van olieboringen, zijn met de dood bedreigd.


Ondanks internationaal protest begint de Britse oliemaatschappij Soco-International onderzoekswerk in het Congolese Virungapark. In de eerste fase zal het bedrijf observatievluchten uitvoeren boven het park. In het najaar wil het een gedetailleerd rapport aan de overheid, die hiervoor in 2011 vergunningen afgaf, voorleggen over de aanwezige olievoorraden.

Olieontginning in het Virungapark is controversieel omdat het hier om een van de meest waardevolle natuurgebieden en ecosystemen ter wereld gaat. In het park leven 480 zeldzame berggorilla's, maar ook 20.000 nijlpaarden, olifanten, chimpansees en okapi's. Unesco erkende de Virunga in 1979 als werelderfgoed.

Congolese mensenrechtenorganisaties verweren zich tegen het Soco-project. Een aantal van hen is telefonisch met de dood bedreigd. "Als jullie je werk tegen Soco voortzetten, zullen jullie sterven", zo luidde de boodschap. De bedreigde activisten, die normaliter actief zijn in het Virungapark, blijven nu voorlopig in de stad Goma.

Volgens Greenpeace is het project van Soco illegaal, omdat het zou indruisen tegen wet en grondwet in Congo. Olieontginning in de Virunga is ook in strijd met de internationale conventie inzake biodiversiteit en met de regels van de Unesco. Als men de Virunga open gooit voor olieontginning, is geen enkel waardevol park ter wereld nog veilig, zo vreest Greenpeace.

Soco-International behoort tot een consortium waarvan BNP-Paribas de belangrijkste investeerder is. Een jaar geleden beloofde de Congolese regering nog aan de Unesco dat de gesprekken over olieboringen zouden worden opgeschort in afwachting van een ecologische en sociale impactstudie. Ook het Franse Total zou ook geïnteresseerd zijn in de Virunga naar olie te boren.Meer nieuws

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Geef je mening:Home


 

.

.