HOME       OPROEPEN      ARCHIEF       CONTACT      LINKS               

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  Levering wapentuig aan Indonesië van de baan
 

DEN HAAG, VR 27 APR 2012 - Met de val van het kabinet lijkt de omstreden leverantie van tachtig tweedehands Leopard tanks aan Indonesië definitief niet door te gaan.


De ministerraad ging twee weken geleden akkoord met de verkoop van de overtollige tanks, zo bericht De Telegraaf. Toch hielden de ministers Hillen (Defensie) en Rosenthal (Buitenlandse Zaken) de deal, die rond de tachtig tanks betreft, stil. Volgens ingewijden durfde Rosenthal, die een exportvergunning moet afgeven, de confrontatie met de Kamer niet aan.

Om diezelfde reden ligt ook een goedgekeurde wapenleverantie aan Egypte door Thales, dat radars maakt, op de plank. De VVD-bewindsman zou de deals pas wereldkundig hebben willen maken in het kielzog van een Catshuisakkoord, zodat de aandacht elders zou liggen. Hij negeerde ambtelijk advies om de verkoop zo snel mogelijk langs de Kamer te loodsen.

Door de val van het kabinet is de verkoop van de tanks, waar zo'n 200 miljoen euro mee is gemoeid, voorlopig op de lange baan geschoven. De onderzoeksgroep Campagne tegen Wapenhandel is verbaasd over de geheime deal. "Op 13 december 2011 nam de Tweede Kamer een motie aan die de regering oproept af te zien van de leverantie", zegt Frank Slijper. "Kortom, de regering wist dat instemming van de Kamer geen optie zou zijn."

Een Kamermeerderheid is tegen omdat Indonesië zich schuldig heeft gemaakt aan de schending van mensenrechten in Atjeh, Oost-Timor en West-Papoea. Het Indonesische parlement zet zelf vraagtekens bij het nut van de tanks omdat de archipel meer zou hebben aan schepen en vliegtuigen. De Indonesische onderminister van Defensie Sjafrie Sjamsoeddin liet vorige maand weten dat Indonesië niet eindeloos geduld heeft.Meer nieuws

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Geef je mening:

Narode - November 04, 2012 - 07:40 am
Arjan de Graaf - Geen idee wat je tegen haar hebt gezegt, maar het lijkt net of ze een bteeje rode kop heeft gekregen van je.. lijkt mij een bteeje op een zweempje ofzo. Ik zag het pas ook al bij de post Feestje (de mensen in het zwembad.) Kan ook zijn dat mijn kleuren niet goed zijn, ik heb mijn bril nu ff niet op..
Home


 

.

.