HOME       OPROEPEN      ARCHIEF       CONTACT      LINKS               

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  'Geef Mumia zijn
vrijheid terug'
 

AMSTERDAM/WASHINGTON, WO 25 APR 2012 - Sympathisanten van de gevangen zittende Amerikaan Mumia Abu-Jamal hebben zijn verjaardag gevierd in de vorm van solidariteitsacties. Hierbij was de slogan 'Vrijheid voor Mumia' het motto.


Zo'n vijftig betogers verzamelden zich dinsdagmiddag bij het Amerikaanse consulaat op het Amsterdamse Museumplein. Middels politiek-culturele toespraken, onder meer van Lonneke Lemaire van het Platform tegen Racisme en Uitsluiting en GW Sok, voormalig muzikant van The Ex, kreeg de tot levenslang veroordeelde Abu-Jamal vanaf afstand op zijn 58ste verjaardag een hart onder de riem gestoken. Hiphopper Manu, dj Djengis en Smiley verzorgden de muzikale omlijsting.

De aanwezige vice-consul van het Amerikaanse consulaat, Albert Ray Cea, kreeg in de vorm van een petitie het dringende verzoek om het verlangen van de manifestanten, onmiddellijke vrijlating van Mumia, kenbaar te maken aan de hoogste autoriteit van de stad Frackville waar Abu-Jamal inmiddels gevangen zit. Tot voor kort bevond Mumia zich in een dodencel, maar de executie is in december door de openbaar aanklager van de stad Philadelphia omgezet in levenslang.Reggae-artiest Smiley. Bovenste foto: GW Sok bij het Amerikaanse consulaat


In Washington namen honderden mensen deel aan een betoging die talloze malen leidde rondom het Paleis van Justitie. Nogal wat betogers waren gehuld in gestreepte gevangeniskleding en scandeerden leuzen als 'Brick by brick, wall by wall, we're gonna free Mumia Abu-Jamal'. Na afloop ging een deel van de demonstranten richting het Witte Huis, waar de politie 28 personen arresteerde omdat ze zich buiten de toegestane strook hadden begeven waar gedemonstreerd mocht worden.

Mumia Abu-Jamal was in zijn jeugd lid van de radicale Black Panther-beweging. Hij werd aanvankelijk in 1982, na een langdurig verlopen proces waarbij sprake zou zijn geweest van gerechtelijke dwalingen, ter dood veroordeeld voor de moord op een witte politieman een jaar eerder. De doodstraf is nu van de baan, maar zijn vrienden doen er alles aan om via acties en rechtszaken de man op vrije voeten te krijgen.

Onder het motto 'Fee Mumia' ijveren popsterren als Sting en de Beastie Boys, maar ook Nelson Mandela, Amnesty International en vele anderen voor vrijlating van Mumia omdat hij geen eerlijk proces zou hebben gekregen. Hierbij wordt veelal gewezen op de etnische afkomst van Abu-Jamal. Hij heeft zelf overigens altijd volgehouden dat hij onschuldig is.Meer nieuws

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Geef je mening:

meer Rapporten - May 05, 2012 - 01:17 pm
Smiley performing at Mumia demonstration April 24th Amsterdam

Manifestatie 'Vrijheid voor Mumia Abu Jamal' in Amsterdam


Anton - May 04, 2012 - 05:21 pm
great - Let's free Mumia!

greetings from Berlin


Ook nog - April 26, 2012 - 04:11 pm
Mooie foto's en artikel, kijk ook nog even naar veel links op Indymedia, midden kolom.
Home


 

.

.