HOME       OPROEPEN      ARCHIEF       CONTACT      LINKS               

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  'Sluit dolfinarium Brugge'
 

BRUGGE, ZO 15 APR 2012 - Actievoerders hebben zaterdagmiddag bij het dolfinarium in Brugge geprotesteerd. Ze dringen aan op sluiting vanwege het lijden van de dieren en omdat de shows geen meerwaarde zouden bieden.


Een tiental actievoerders had zichzelf grijs geschminkt, anderen donkerblauw. Deze kleuren symboliseren enerzijds de dolfijnen (grijs) en anderzijds de oceaan (blauw). Gedurende de symbolische actie bij de ingang van het dolfinarium in het Boudewijn Sea Park kreeg het publiek geluiden te horen van dolfijnen in de vrije natuur, gekoppeld aan slogans waarmee sluiting van de attractie werd geëist.

Hiermee hebben de dierenvrienden hun "bekommernis om het ongelukkige en trieste leven dat de dieren in het park leiden" uit willen uitdrukken. Ze voelen zich daarin gesteund door wetenschappelijk onderzoek van de Whale and Dolphin Conservation Society (WDCS) waarin gesteld wordt dat de leefomstandigheden van de dolfijnen in Brugge ondermaats zijn en dat ze (bijgevolg) stress gerelateerd gedrag vertonen.

"Het onderzoek bevestigt dat de dieren echt niet kunnen aarden in gevangenschap en dat de shows hen nóg een pak extra stress bezorgen", meldt de actiegroep. Uit een ander rapport van de WDCS zou blijken dat in alle Europese dolfinaria natuurlijke basisbehoeften van dolfijnen, zoals het afleggen van lange afstanden en het leven in natuurlijk samengestelde sociale groepen, met voeten worden getreden.

Dolfijnen zouden volgens onderzoek ook korter leven in dolfinaria, zo melden de actievoerders. In het dolfinarium van Brugge zou het zelfs zo erg gesteld zijn dat er elke drie jaar twee dolfijnen sterven. "Als je weet dat er gemiddeld zes dolfijnen in het bad verblijven en de gemiddelde leeftijd van een dolfijn in de vrije natuur rond de 30 tot 40 jaar ligt, dan besef je dat deze cijfers alarmerend zijn."

De directie van het Brugse dolfinarium spreekt dit tegen. "Onze oudste dolfijn is 46 jaar. Het is zelfs bewezen dat ze langer leven in gevangenschap. Het aantal geboorten ligt ook hoog. Ons dolfinarium werd in november vorig jaar nog grondig gecontroleerd door de mensen van EAAM (European Association for Aquatic Mammals) en daar kwamen wij zeer goed uit", benadrukt Bernard Logghe van het Boudewijn Sea Park.Meer nieuws

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Geef je mening:

Marina Dornbusch - April 16, 2012 - 07:15 pm
flauwekul!
Home


 

.

.