HOME       OPROEPEN      ARCHIEF       CONTACT      LINKS               

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  Videla bekent massaslachting
 

BUENOS AIRES, ZA 14 APR 2012 - De in 2010 tot een levenslange gevangenisstraf veroordeelde Argentijnse oud-dictator Jorge Videla heeft toegegeven dat tijdens zijn bewind duizenden mensen zijn gedood.


Dat doet de inmiddels 86-jarige man in een interview vanuit de federale gevangenis van Campo de Mayo voor het boek Verdwijning van journalist Ceferino Reato. Videla geeft voor het eerst toe dat tijdens zijn dictatoriale regime 7000 à 8000 mensen zijn verdwenen en gedood. Alle sporen werden gewist om geen protesten in binnen- en buitenland uit te lokken.

Volgens Videla was er geen andere oplossing mogelijk "om een anarchistische maatschappij te disciplineren." De mensen binnen het militare regime waren het erover eens dat het de prijs was die betaald moest worden. "We moesten een grote groep mensen uitschakelen, zonder dat de massa daarvan afwist. Deze mensen konden niet worden berecht of voor het vuurpeloton worden gezet."

Reato interviewde ook andere betrokkenen bij de coup in 1976. Volgens hen werd een paar maanden voor het afzetten van president Isabel Perron het land op papier opgedeeld in vijf zones. Voor elke zone werd een lijst samengesteld van mensen die onmiddellijk na de staatsgreep moesten worden gearresteerd. Op die lijsten stonden vakbondsleiders, zakenmensen, ambtenaren, hoogleraren, politieke voormannen en studentenleiders.

Het werkelijke aantal slachtoffers wordt overigens hoger geschat dan de 7000 à 8000 die Videla nu noemt. Videla werd eind 2010 tot levenslang veroordeeld voor misdaden tegen de menselijkheid. Hij leidde het generaalsregime gedurende de eerste vijf jaar van de militaire dictatuur (1976-1983). In die periode, die ook wel de Vuile Oorlog wordt genoemd, verdwenen 30.000 tegenstanders van het regime spoorloos.

In 1985 werd Videla, zonder bekentenis, veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf in de militaire gevangenis van Magdalena. Op 29 december 1990 verleende de toenmalige president Carlos Menem hem en andere veroordeelde generaals gratie. Nadat diens amnestiewetten tussen 2003 en 2007 stapsgewijs waren teruggedraaid, konden de oud-dictator en zijn medestanders opnieuw worden vervolgd.Meer nieuws

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Geef je mening:

rosekrans - April 15, 2012 - 04:38 pm
En nu niet langer wachten met de berechting van mede-oorlogscrimineel, Jorge Zorreguieta.
Home


 

.

.