HOME       OPROEPEN      ARCHIEF       CONTACT      LINKS               

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  Aanpak scheefwonen loopt vertraging op
 

DEN HAAG, VR 13 APR 2012 - De Belastingdienst mag voorlopig geen inkomensgegevens van huurders aan woningcorporaties en andere huisbazen geven. De wet die dit mogelijk maakt, moet eerst in werking treden.


Dat heeft de rechtbank in Den Haag vrijdag bepaald in een kort geding dat een aantal huurders uit Amsterdam had aangespannen tegen de Nederlandse staat. Daarmee is de invoering van 5 procent extra huurverhoging per 1 juli 2012 praktisch onmogelijk geworden. De wet werd deze week goedgekeurd door de Tweede Kamer maar de Eerste Kamer moet zich er nog over buigen.

Het kabinet wil dat huisbazen de huur van huurders met een jaarinkomen van meer dan 43.000 euro met 5 procent mogen verhogen. Doel hiervan is het tegengaan van scheefwonen. Dit houdt in dat mensen met een relatief hoog inkomen in een goedkope sociale huurwoning wonen. Door de uitspraak zijn alle verstrekte inkomensindicaties onwettig verklaard en mag de Belastingdienst geen nieuwe indicaties verstrekken voordat de wet van kracht is.

Staatssecretaris van Financiën Weekers had de Belastingdienst al toestemming gegeven om die informatie nu al te geven. Minister Spies (Wonen) spreekt van een forse tegenvaller en sluit een vertraging van de invoering van de maatregel niet uit. Zij acht het doorgeven aan verhuurders of hun huurders meer verdienen dan 43.000 euro juist praktisch en snel.

Directeur Ronald Paping van de Woonbond is blij met het vonnis. "De 'gluurverhoging' leidt niet tot doorstroming", zegt Paping. "Het is een botte maatregel die ten koste gaat van de koopkracht van 400.000 huishoudens, waarvan slechts een klein deel scheef woont." De Woonbond verzet zich ertegen dat er een extra huurverhoging wordt mogelijk gemaakt met een maatregel die ten koste gaat van de privacy.



Meer nieuws

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Geef je mening:

maroeska van t veen - April 20, 2012 - 05:28 pm
Wij huren van een particuliere eigenaar. Van scheef wonen is geen sprake, maar nu wil onze wooneigenaar wel 5% extra verhogen. Volgens mij is deze wet bedoelt voor sociale woningbouw. Waar wij geen gebruik van kunnen maken. En nu mogen/willen zij bij goedkeuring van deze(belachelijke)wet ons boven op de reguliere huurverhoging, ook nog eens 5% extra verhogen?!!
Dit heeft niets te maken met scheefwonen, maar met het feit dat onze huurbaas extra geld kan verdienen. Terwijl zij alleen het hoognodige doen om ons woongenot te laten hebben


ErwinHazeleger - April 17, 2012 - 07:48 pm
schandalig deze maatregel ik ben in oktober 2010 gescheiden en nu dus alleenstaand met een inkomen ver beneden die 43000 hoe gaan ze dat doen? ik ga zeker rechtsbijstand hier achter zetten wat een corrupte regering hebben we ik hoop dat deze snel valt stelletje witteboorden criminelen.


Peter - April 16, 2012 - 09:50 pm
Op arrogante wijze heeft IJmere ons inderdaad voorgelicht over deze komende nieuwe verhoging, met daarbij de mededeling dat de belastinggegevens al verwerkt waren en de 'aanzeggingen' voor 1 juni bij iedereen op de mat zouden liggen. Het gaat dan om een jaarlijkse extra verhoging met 5%, tot uiteindelijk de maximaal redelijke huur van 667 euro is bereikt (welk maximaal bedrag ook aan inflatie zal worden aangepast). Volgens deze uitleg zal op den duur dus elke huurwoning voor deze groep uitkomen op deze maximale prijs. Ze gaven het zelf ruiterlijk toe, "het gaat ons om het geld".

Nu dus enige vertraging, maar uiteindelijk ben je de klos. En verhuizen? Met de nieuwe Donnerpunten is dat financiele zelfmoord. Wat mij betreft mag de ehle huizenmarkt in elkaar storten, sterker nog, het zal wel moeten wil er ooit enige doorstroming ontstaan.


Anna - April 14, 2012 - 05:53 pm
Onze woningcorporatie heeft in een intervieuw aangegeven al gegevens van de belastingdienst ontvangen te hebben.
Kan ik ze verplichten deze gegevens te vernietigen?
En kunnen we als huurders de minister niet aanklagen voor het onrechtmatig toestemming verlenen aan de belastingdienst om gegevens te verstrekken?

Dit hebben ze op voorhand gedaan omn lekker snel deze achterlijke wet in te kunnen voeren.
Als het een wet betreft die voordeel op zou leveren voor de burgers gaat dat jaren duren om t wetsvoorstel er door te krijgen. Ja zo werkt Den Haag.


Rob Velthuis - April 14, 2012 - 03:26 pm
Schandalige maatregel terwijl er geen mogelijkheid bestaat voor doorstroming.
Kost al gauw drie tientjes extra per maand!
Stel dat het de hypotheekrente zou zijn geweest die gezinnen drie tientjes zou hebben gekost.
O dat kost de politiek stemmen maar de huurder benadelen.
Walgelijke beslissing.
Mensen met een inkomen boven de 43000 die goedkoop een huis kopen kunnen alles aftrekken.
Starters kunnen zo niet een goedkope koopwoning kopen. Wees dan reeel en zeg dat boven de 43000 inkomen voor kopers de aftrek van de rente ook pas na de eerst 50000 euro van de koopwoning wordt tergbetaald.




Home


 

.

.