HOME       OPROEPEN      ARCHIEF       CONTACT      LINKS               

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

  'Schaf terreurbeveiliging vliegvelden VS af'
 

NEW YORK, DO 5 APR 2012 - In de Verenigde Staten sterven er meer mensen door anti-terreurmaatregelen dan door terroristen. Het is dan ook de hoogste tijd om veel van dit soort maatregelen af te schaffen.


Daarvoor pleit cryptografiedeskundige Bruce Schneier op zijn weblog.Hij hekelt de anti-terreurmaatregelen die na 11 september 2001 op tal van Amerikaanse vliegvelden zijn ingesteld. De Transport Security Administration (TSA) is in de VS hiervoor verantwoordelijk. Op jaarbasis wordt er 8 miljard dollar aan gespendeerd.

In 2004 moesten passagiers vanwege de TSA-procedures gemiddeld per persoon twintig minuten langer wachten. Dat betekent volgens Schneier alleen al in de VS een economische schade van 10 miljard dollar per jaar. Meer dan het budget van de TSA. Het aantal doden door mensen die besluiten de auto in plaats van het vliegtuig te nemen, bedraagt volgens hem 500 per jaar.

De huidige TSA-maatregelen zouden volgens Schneier nog veel meer kwaad doen, namelijk het inperken van de vrijheid van burgers. "Luchthavens zijn in principe rechtenvrije zones", schrijft Schneier. "Beveiligingsbeambten hebben grote macht over de passagiers. Als reiziger heb je beperkte rechten om een visitatie te weigeren. Je kunt niet anoniem reizen."

Daarnaast hanteert de Amerikaanse overheid een zwarte lijst van mensen die niet mogen vliegen, zonder dat mensen deze lijst mogen inzien en geen idee hebben of ze er bezwaar tegen kunnen maken. "Deze politiemacht zou overal behalve op het vliegveld illegaal zijn. We worden allemaal door hun werkwijze gedupeerd, individueel en collectief."

Schneier wil dat alle beveiligingsmaatregelen op luchthavens die na 11 september 2011 zijn ingesteld, worden afgeschaft. Het bespaarde geld zou vervolgens geïnvesteerd kunnen worden in inlichtingen, onderzoek en emergency response buiten het vliegveld. "Daarnaast moeten overheden erkennen dat 100 procent veiligheid niet mogelijk is en dat terrorisme geen existentiële dreiging voor onze levenswijze vormt."

Bruce Schneier zou vorige maand voor het Amerikaanse Congres getuigen over de beveiligingsmaatregelen van de Transport Safety Admininistration, maar is op verzoek van de overheidsinstantie van de lijst met getuigen verwijderd. De TSA zit achter de invoering van allerlei beveiligingsmaatregelen, zoals bodyscanners en screening programma's, die volgens Schneier security theater zijn.Meer nieuws

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Geef je mening:

Mathieu - April 17, 2012 - 02:09 pm
én je mag op de vliegvelden in je 'blootje' door de scanner. Ook op Schiphol. Het beveiligingspersoneel 'geniet' mee. Een bijzondere attractie en belevenis vooral voor de vrouwelijke passagiers én natuurlijk de exhibitionisten onder ons. De scanners 'kijken' immers door onze privacy beschermende kleding heen... Gezellig.
Home


 

.

.