HOME       OPROEPEN      ARCHIEF       CONTACT      LINKS               

 

 

 

 

 

 

 

 

  Hoofdkwartier NAVO belaagd
 

BRUSSEL, MA 2 APR 2012 - Honderden vredesactivisten hebben zondag geprobeerd het hoofdkwartier van de NAVO in de Belgische hoofdstad Brussel binnen te dringen. Daarbij zijn 483 personen aangehouden.


Ze probeerden onder meer massaal over de hekken van het terrein te klimmen. Een twintigtal actievoerders slaagde erin het militair domein daadwerkelijk te betreden. De zone rond het NAVO-complex werd met rood-wit lint afgebakend. Tegenover de hoofdingang van het hoofdkwartier juichten zo'n 300 sympathisanten de verrichtingen van de vreedzame 'interventieteams' toe.

De activisten die deelnamen aan de actie 'NAVO, Game Over' bleken grondig voorbereid en afkomstig uit verschillende Europese landen. Vanaf diverse locaties werd het complex bestormd. Om de indringers tegen te houden moesten 500 tot 600 agenten worden ingezet. Uiteindelijk werden 483 personen, waaronder ook enkele Nederlanders, aangehouden.

Middels deze vredesactie protesteren de deelnemers tegen de interventies van het militaire bondgenootschap in Libië en Afghanistan. "We overtreden de wet om een groter misdrijf te stoppen. We worden daarin gesteund door het internationaal recht", aldus Frank Feiner uit Nederland. De actievoerders eisen onder meer dat de NAVO werk maakt van nucleaire ontwapening en dat er geen raketschild komt in Europa.

Op 20 en 21 mei komen in Chicago de staatshoofden en regeringsleiders van de NAVO, onder wie premier Mark Rutte, Vladimir Poetin en gastheer Barack Obama, bijeen. De leiders spreken over de strijd in Afghanistan, de militaire capaciteit en de onderlinge samenwerking. Heikel punt op de agenda is het verdedigings- en afschrikkingsbeleid van de NAVO.

Onder de titel 'NATO Deterrence and Defense Posture Review' is de alliantie sinds de vorige grote top, in november 2010, op zoek naar 'de juiste mix' van conventionele en nucleaire wapens. De NAVO-lidstaten moeten het in Chicago eens zien te worden over de toekomstige rol van de naar schatting 200 Amerikaanse tactische kernwapens die nog steeds in vijf Europese landen gestationeerd zijn.

Een Amerikaanse rechter heeft intussen een grote betoging tijdens deze Amerikaanse NAVO-top verboden. Organisatoren zeggen echter door te gaan met het protest. Ze willen een enorme demonstratie houden, vergelijkbaar met een beruchte anti-Vietnamdemonstratie in 1968 in Chicago. De stad Chicago zegt echter op 20 mei niet genoeg mankracht te hebben om zo'n grote betoging in goede banen te leiden.Meer nieuws

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Geef je mening:

JSvM - April 03, 2012 - 07:44 pm
Het is heel belangrijk dat er demos tegen de Nato worden gehouden.
In werkelijkheid gaat het nog goed omdat de regeringen van Duitsland en Frankrijk hun poot stijf houden tegen Nato uitbreiding naar het oosten. De Nederlandse regering kan alleen maar slijmen tegen de Nato. Als de Amerikaanse republikeinen weer aan de macht komen in Amerika zal de druk om Nato uitbreiding naar oosten weer toenemen.
Ze zijn kennelijk vergeten dat onze bevrijders gestuurd werden door de Amerikaanse president Rooseveld een democraat inderdaad want anders hadden ze ons helemaal nooit bevrijd.
Het moment om uit de Nato te stappen voor de Benelux is nu en niet wachten tot die fascistische republikeinen in Amerika weer de baas zijn. We weten dat Nato uitbreiding naar het oosten in gaat tegen alle verdragen tot onafhankelijkheid van de Oekraine van Rusland. Daarin staat geen inmenging van een andere supermacht in die regio. De Oekraine lekker gemaakt door het IMF vraagt zogenaamd om een lidmaatschap dat oorlog betekend tussen de Nato en Rusland.
Die oorlog zal dan waarschijnlijk na tien weken confensioneel oorlog voeren uitlopen in een beperkte kernoorlog waarbij Amerika, Rusland en Europa worden vernietigd. In de strijd om de geest zie je dat die federatie (neukfederatie van kerken en studenten die zeggen niet rechts te zijn) in heel west-Europa bijna altijd voor de Amerikaanse republikeinse fascisten blijven werken. Het is daarom de hoogste tijd voor bewustwording van wat je zelf blijft bevestigen en niet zomaar doen wat een ander doet. Bewust maken dus van zoveel mogelijk mensen.
Home


 

.

.