HOME       OPROEPEN      ARCHIEF       CONTACT      LINKS               

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  'NAVO nalatig bij vluchtelingendrama'
 

BRUSSEL, ZO 1 APR 2012 - Nalatigheid van de NAVO, Italië en Malta heeft volgens de Raad van Europa geleid tot de dood van 63 Afrikanen, die vorig jaar in een rubberboot de oorlog in Libië probeerden te ontvluchten.


In een onthutsend verslag, onder meer gebaseerd op gesprekken met overlevenden, beschrijft de Raad van Europa (RvE) de fatale tocht van de vluchtelingen uit Ethiopië, Nigeria, Eritrea, Ghana en Soedan. "Op verschillende niveaus is er tekort geschoten en veel kansen om de levens van de mensen op die boot te redden, zijn verloren gegaan", rapporteert de RvE.

Ondanks de noodoproepen die werden verstuurd, kregen de vluchtelingen geen hulp: "Schepen onder nationaal of NAVO-commando hebben hun plicht verzuimd om een schip in nood te hulp te komen."

Ook verwijt de RvE het bondgenootschap en individuele landen dat ze onvoldoende voorbereidingen hebben getroffen voor dit soort noodsituaties, die bij de planning van de oorlog te voorzien waren.

In totaal 72 vluchtelingen – vijftig mannen, twintig vrouwen en twee baby’s – probeerden eind maart vorig jaar, nadat de westerse bombardementen op Libië waren begonnen, in het overvolle bootje het Italiaanse eilandje Lampedusa in de Middellandse Zee te bereiken. Maar de brandstof raakte op toen ze naar schatting halverwege waren.

Twee weken dobberden ze op zee, zonder dat gereageerd werd op noodoproepen, terwijl de NAVO destijds schepen in de buurt had liggen om toe te zien op het wapenembargo tegen Libië. Vissers op een aantal boten zouden de vluchtelingen hebben gezien, maar zijn door gevaren.

Twee helikopters zouden over het bootje zijn gevlogen – een ervan zou water en koekjes hebben afgeworpen – maar niets hebben ondernomen om de Afrikanen te redden of hulp te halen. Slechts negen opvarenden overleefden de tocht, die eindigde toen de boot weer op een Libisch strand aanspoelde.

In een reactie verwerpt de NAVO dat ze verantwoordelijk is voor "dit bijzonder tragische incident". Het bondgenootschap wijst erop dat het een algemene melding van de Italiaanse autoriteiten over een bootje in nood heeft doorgegeven aan alle NAVO-schepen. "We hebben geen bewijs dat enig vliegtuig of schip van de NAVO contact heeft gehad met deze boot", aldus de NAVO.

De Raad van Europa heeft het incident aangegrepen om de problematiek van de bootvluchtelingen onder de aandacht te brengen. Onder meer omwille van de oorlog in Libië en de Arabische Lente probeerden in 2011 grote aantallen mensen de Middellandse Zee over te steken. Daarbij kwamen er minstens 1500 om het leven.

Eerder deze week maakte een coalitie van migrantenorganisaties bekend brieven verzonden te hebben aan de NAVO en haar lidstaten waarin opheldering wordt geëist omtrent het bootongeluk. Gevraagd wordt om de exacte locaties van alle schepen die eind maart 2011 voor de kust van Libië in de Middellandse Zee patrouilleerden.Meer nieuws

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Geef je mening:Home


 

.

.