HOME       OPROEPEN      ARCHIEF       CONTACT      LINKS               

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  21 Jump Street
 

23 juni 2012

Het recyclen van oude tv-series tot speelfilms is een industrie op zich geworden in Hollywood. Dat heeft heeft al tot heel wat matige films geleid. 21 Jump Street uit 1987-1991 is nu ook tot film omgebouwd. Deze tamelijk brave en stichtelijke tienerserie is vooral bekend omdat het de acteercarrière van Johnny Depp lanceerde. Jonge agenten die undercover gaan op high schools, waarbij problemen als drugs, alcohol en aids worden aangepakt.

De regisseurs van de gelijknamige film, Phil Lord en Chris Miller, hebben gelukkig niet de brave weg van de tv-serie ingeslagen. 21 Jump Street is een wilde uitzinnige satire over zowel de highschool- als de politiefilm geworden. Echt een verhaal voor deze tijd, met veel penisgrappen. Dergelijke humor is immers een vereiste voor een hedendaags jong publiek.

De film draait om twee jonge agenten die dus undercover gaan op een high school, waar ze zeven jaar eerder afstudeerden, om een drugsbende op te rollen. Schmidt (Jonah Hill) is de slimme schlemiel, Jenko (Channing Tatum) de niet zo slimme, maar fysiek goed bedeelde spierbundel. Toen ze nog op school zaten, waren ze tegenstanders van elkaar, maar op de politieschool werden ze maatjes. Nu moeten ze in feite terug in de tijd, hun high school tijd herbeleven en ook nog eens een drugsbende in de kraag zien te vatten.

De film steekt een tikje rommelig in elkaar, met onvermijdelijke achtervolgingsscènes die meestal slaapverwekkend uitpakken. Wat de film bezienswaardig maakt is dat de rollen omgedraaid worden. Jenko, de vroegere populaire jongen en schoolheld valt buiten de boot omdat de tijden veranderd zijn. We zijn in een politiek correcte tijd aanbeland. Schlemiel Schmidt is plotseling de toffe peer. Vooral Jenko heeft grote moeite met zijn nieuwe rol.

Deze inventief bedachte omkering van de rollen levert een verrassend hilarische komedie op. Beide acteurs hebben hun rollen op fraaie wijze invulling gegeven. De normaal houterige Tatum blijkt ineens een verrassend sterk komisch acteur. Hill, die dat al was, zet een rake variant neer op zijn gebruikelijke rol als onhandige sukkel. Hun samenspel is zeer geslaagd, de maatjes tegen wil en dank zorgen voor onweerstaanbare komische momenten.

Wat 21 Jump Street onderscheidt van vergelijkbare komedies met grove humor, is dat deze film een sterke satirische inslag bezit die meerdere genres bestrijkt. Het belangrijke instituut high school wordt belachelijk gemaakt, maar evengoed met warmte bekeken. En al die vermoeiende politiekomedies als Police Academie worden genadeloos onderuit gehaald.

Maar ondanks de ongemeen harde grappen respecteren de makers wel degelijk de filmgenres die ze op de hak nemen. Het hart van de film, waarin beide hoofdpersonen zichzelf proberen te vinden, geeft het geheel een onverwacht warme onderstroom. Juist omdat dat zo terloops in de film verweven is.

Ulrik van Tongeren


21 Jump Street (Sony Pictures Releasing, 2012), nu in de bioscopen.Meer filmrecensies uit 2012

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Geef je mening:Home


 

.

.