HOME       OPROEPEN      ARCHIEF       CONTACT      LINKS               

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  Prometheus
 

12 juni 2012

Onderhoudende sciencefictionspektakelfilm met een filosofische ondertoon. Niet geheel geslaagd, maar toch een vreemd en beklemmend spektakel.


De Britse regisseur Ridley Scott maakte met Alien in 1979 een intrigerende mix van horror en sciencefiction. Een uiterst gewelddadige en aangename film over de bemanning van een ruimteschip die door een buitenaards wezen wordt afgeslacht. Met Prometheus keert Scott terug naar de bron van zijn klassieker. Het betreft hier een zogenoemde prequel, de proloog van Alien. Scott heeft overigens verklaard dat Alien en Prometheus niets met elkaar te maken hebben.

De film grijpt wel degelijk terug naar zijn roemruchte voorganger. In 2093 vertrekt een stel wetenschappers naar een ver afgelegen planeet waar de bron van het menselijk leven te vinden zou moeten zijn. Dat gegeven heeft een filosofische en religieuze lading. Toch is het geen al te zweverige film geworden, want er moeten natuurlijk gruwelijke dingen gebeuren met monsters en dergelijke. De voorspelbare afslachting van de personages is bepaald geen verrassing.

In Prometheus is sprake van een botsing tussen het actiespektakel en de filosofische ballast, hetgeen tot een intrigerende kijkervaring leidt. Het is gelukkig geen doorsnee sf-film geworden. Helemaal origineel is het ook allemaal niet. Het scenario van John Spaihts en Damon Lindelof kent geen sterke spanningsopbouw en rammelt aan alle kanten. Er zitten tergend onnozele scènes in. Een wetenschapper die een angstaanjagend slangenmonster liefdevol benaderd, komt tamelijk hilarisch over. Hoe heeft een gedreven perfectionist als regisseur Scott een dergelijke scene kunnen filmen?

Prometheus bevat echter ook een aantal sterke scènes in de vorm van wetenschappers die afdalen in de beklemmende gangen van een buitenaards bouwsel. Daar laat Scott ten overvloede nog eens zien dat hij imponerende beelden kan creëren. De film is slim gecast, met een sterke Michael Fassbender in de rol van een Androide die zich raadselachtig door de film heen beweegt. De muizige Noomi Rapace die zich ontpopt als actieheldin, en Charlize Theron als ijskoude zakenvrouw die de baas is tijdens de expeditie, vullen eveneens overtuigend hun rollen in.

Maar de interessante mix van acteurs en de geniale eenvoud en spanningsboog in Alien ontbreken in Prometheus, een film die veelbelovend leek, maar op meerdere vlakken tegenvalt. De enorme publiciteitsgolf met talloze trailers werkt wellicht ook in het nadeel. Scott is bezig met een vervolg op zijn andere sf-klassieker Blade Runner. Dit vooruitzicht wekt niet direct enthousiasme op. De 74-jarige regisseur, die naar verluidt bezig is aan maar liefst 35 projecten, staat bekend om zijn enorme werkdrift. Hopelijk zitten er projecten tussen die beter doordacht en geschreven zijn dan Prometheus.

Ulrik van Tongeren


Prometheus (Warner, 2012), nu in de bioscopen.Meer filmrecensies uit 2012

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Geef je mening:

E.Eliveld - June 16, 2012 - 11:15 pm
Tjonge wat een filosofisch gewauwel over een kutfilm. Een " intrigerende mix van horror en sciencefiction"?..

Het budget hiervoor was ruim voldoende aan de decors te zien. Het script best wel goed totdat we als kijker aankwamen bij het hoofdstuk "hoe kan ik zo idioot mogelijk een paar lui naar de kloten laten gaan". Nou en dat is gelukt. Ik bedoel er gingen inderdaad een paar lui gigantisch naar de klote. Maar man wat een kutscript. Een kapitein die terwijl hij weet dat twee lui in een grot op een onbekende planeet vast zitten rustig even lekker van bil gaat.. 'onderzoekers' die in een grot waar je zo'n beetje je nekt breekt over de lijken werkelijk overal met hun poten aan gaan zitten en een idioot die het helemaal niet vreemd vind dat een oud collega met z'n poten voor z'n kop voor de deur staat. wat nou 'camera's'?... En natuurlijk een einde dat werkelijk als een kut op een drumstel slaat. Een of ander keiharde tante die als een stomme koe voor een voortrazend en neerstortend ruimtevaartuig uit blijft rennen. Tering een scene die al 80 jaar gelden uitgekauwd is...

Nee, Ulrik. Minder hasjh roken als je een film reviewed. Want die van jouw slaat kant nog wal.
Home


 

.

.