HOME       OPROEPEN      ARCHIEF       CONTACT      LINKS               

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  Amsterdam ontruimt door
 

18 juni 2012

Vrijdag 8 juni kwam burgemeester Van der Laan bij ons op bezoek in verband met de op handen zijnde ontruiming van ons gekraakte terrein Villa Friekens in Amsterdam-Noord. Voor ons kwam hij met goed nieuws: voor de komende ontruimingsronde is ons pand van de lijst geschrapt. Ondanks het feit dat wij natuurlijk heel erg blij zijn dat wij voorlopig niet ontruimd zullen worden, zijn wij ontevreden over het feit dat dinsdag 19 juni alsnog minstens tien kraakpanden van de kaart zullen worden geveegd.

Het lijkt nu net of alles goed is nu de Friekens van de ontruimingslijst is afgehaald. Van der Laan wordt geprezen omdat hij niet wil ontruimen voor leegstand. Met uitspraken als "als ik zie wat hier allemaal voor moois gebeurt, vind ik niet dat je dit moet ontruimen" en "dit blijft toch Amsterdam" lijkt de burgemeester zich te beroepen op vervlogen Amsterdamse tijden waarin burgerlijke ongehoorzaamheid nog een deugd was.

Ondertussen wordt er onder zijn beleid keihard ontruimd voor leegstand. Schijnheilig is hiervan een goed voorbeeld, een plek waar een heleboel creatieve dingen plaats vonden en waar nu antikraak in is geplaatst. Maar ook een heleboel andere panden zoals Jan Hanzenstraat 84 en 86, Swammerdamstraat 14, Columbusplein 187, 201, 203, 217 en nog veel meer. Het is ditzelfde beleid dat ervoor gezorgd heeft dat na komende dinsdag Villa Friekens en nog een stuk of tien andere kraakpanden de laatsten van Amsterdam zullen zijn.

Niet alle gemeenten in Nederland passen de antikraakwet toe zoals in Amsterdam wordt gedaan. Er zijn er die ervoor kiezen om daadwerkelijk niet te ontruimen voor leegstand en pas in actie komen op het moment dat er serieuze plannen voor zijn. De echte naam van het 'kraakverbod' is immers de 'leegstandswet'. Het doel van deze wet zou zogenaamd zijn leegstand tegen te gaan. Als dit het eigenlijke doel van deze wet is, wat is er dan tot nog toe bereikt?

De gemeente Amsterdam heeft een duidelijke keuze gemaakt: zij wil koste wat het kost de wet gebruiken om op die manier zo snel mogelijk van alle kraakpanden af te geraken. Krakers, sterkte met de ontruimingen van komende dinsdag, helaas wordt Amsterdam weer een stukje kleurlozer zonder jullie. Ook al worden wij nog niet ontruimd, jullie strijd is ook de onze. Kraken gaat door.

Villa FriekensMeer Zeepkist 2012

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Geef je mening:

Phoenix - July 06, 2012 - 06:00 pm
1. Gewoon herkraken.
2. En herkraken.
3. goto 1.


Wolfy - June 21, 2012 - 03:40 pm
Creatief ?
Ach daar heb je toch geen kraakpand voor nodig.
Trouwens, er liggen pakhuizen vol met zogenaamde creatieve dingen.
Het riekt zelfs naar ruimtevervuiling, vandaar dus het kraken waarschijnlijk.
Dit was een beetje creatief denken mijner zijds.
Het feit dat er geen woonruimte voor autochtonen is komt door de vele allochtone gezinnen die naar Nedrigland komen om heerlijk van onze tulpen en molens te genieten.

Gegroet.
Home


 

.

.