HOME       OPROEPEN      ARCHIEF       CONTACT      LINKS               

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

  The Invader
 

26 mei 2012

The Invader is het verhaal van de illegale Amadou die probeert te overleven in de ondergrondse economie van Brussel, waar een massa illegale Afrikanen wordt uitgebuit. De Afrikaan is een overlevingskunstenaar die zich op brute wijze naar boven werkt.


De Vlaamse videokunstenaar Nicolas Provost heeft met The Invader zijn debuut gemaakt, een ontregelende en spannende film over de Afrikaanse migrant Amadou (Isaka Sawadogo) die aanspoelt op een Europees naaktstrand. Dat de grote sterke man hierbij bijna letterlijk tussen de benen van een aantrekkelijke witte vrouw terecht komt, geeft de openingsscène een spannende metaforische lading.

The Invader toont hoe de illegale Amadou probeert te overleven in de ondergrondse economie van Brussel, waar een massa illegale Afrikanen wordt uitgebuit. Hoe dat nou precies zit met de illegale arbeid die onze westerse samenleving in stand houdt, wordt niet helemaal duidelijk, The Invader is geen politiek traktaat. Provost suggereert wel het een en ander, de verbanden tussen de onder- en bovenwereld zit er onverbloemd in gebakken.

De regisseur laat in ieder geval zien hoe een dergelijk complex en schimmig netwerk van koppelbazen en criminelen de ondergrondse economie kan leiden. In een dergelijk systeem zijn de illegalen overgeleverd aan de nukken van deze ranzige types. Een duistere wereld. Beslist geen toeval dat het verhaal zich afspeelt in Brussel, het trotse bestuurlijk centrum van de Europese Unie.

Brussel is dé gedroomde locatie voor een dergelijke metaforische vertelling over kansrijken en kansarmen, over de koloniale mentaliteit die nog steeds overheerst. De Belgische hoofdstad wordt op imponerende wijze visueel in beeld gebracht. Een gevaarlijke stad ook, als uit een nachtmerrie. Het morsige van de illegale zelfkant van Brussel vloeit ineen met de deftige zakenwereld, waar de welgestelden op legale wijze hun strooptochten uitvoeren.

De imposante en charismatische Amadou is een overlevingskunstenaar die zich op brute wijze naar boven werkt, zelfs minnaar wordt van een chique zakenvrouw. Migranten worden te vaak uitgebeeld als zielige slachtoffers. Provost heeft het aangedurfd om Amadou aan het slachtofferisme te onttrekken, al wordt de Afrikaan in het begin van de film uitgebuit door corrupte koppelbazen.

Nadat hij zijn illegale baan als bouwvakker verliest, houdt de trotse man zich in leven met straathandel. Amadou als indringer wil zich ten koste van alles een plaats zien te veroveren in de welvarende westerse wereld. Hij maakt gebruik van het recht op een beter leven, maar loopt zich voortdurend stuk op de ingewikkelde codes die hier gangbaar zijn. Wanhopig, edoch met goede moed krabbelt hij steeds weer overeind.

Deze bijna kinderlijke vasthoudendheid maakt de man sympathiek, ook al gaat hij soms te keer als een gevaarlijke gek. Isaka Sawadogo die deze lastige rol speelt, acteert subtiel in een weinig subtiele film. Provost hakt er als filmmaker flink op los, rauw en onvoorspelbaar. Omdat The Invader visueel zo verfijnd is gemaakt, resulteert dit in een spannende botsing.

The Invader is een rauwe vertelling die op fluweel fijne wijze is verfilmd. Knap dat de regisseur met zijn debuut al een eigen volkomen origineel universum heeft gecreëerd. Al toonde Nicolas Provost met zijn eerdere opvallende korte films al aan dat hij een groot en oorspronkelijk filmtalent is.

Ulrik van Tongeren


The Invader (Eye Film Instituut, 2012), nu in de bioscopen.Meer filmrecensies uit 2012

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Geef je mening:Home


 

.

.