HOME       OPROEPEN      ARCHIEF       CONTACT      LINKS               

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  Levende Zombies
 

25 mei 2012

Neon Rain zag in 1998 het levenslicht met de cassette Early Works. Uitgebracht in eigen beheer met opnames die Serge Usson heeft gemaakt gedurende de periode 1992 tot 1998. In tegenstelling tot de meeste noise-muzikanten is Neon Rain niet bepaald scheutig met het aantal releases. De voorlaatste cd, We are Meat the Vultures, dateert alweer van vier jaar geleden, een klein aantal split-uitgaven niet meegerekend. Dat Usson de tijd neemt om zijn noise te creëren is te horen ook, want de composities klinken weloverwogen en in balans.

In 1968 maakte de Amerikaanse filmmaker George A. Romero Night of the Living Death. Met deze film doorbrak hij de traditie binnen het horror genre door het verhaal niet in de 19e eeuw maar in het heden plaats te laten vinden. Night of the Living Death bevat tal van maatschappijkritische noten over met name de rechtse traditionele Amerikaanse politiek. De film was het begin van een reeks van zes.

De eerste drie daarvan, Night of the Living Dead, Dawn of the Dead en Day of the Dead, zijn voor Neon Rain, een muzikaal project van Serge Usson die op de nieuwe 3-cd Of the Dead wordt bijgestaan door David Delwiche, een belangrijke inspiratiebron gebleken. De drie cd's, met werk dat tussen 2005 en 2010 werd gecomponeerd, hebben elk een eigen sfeer in een poging de films te interpreteren.

Night, gebaseerd op song-structuur, wordt gekenmerkt door een mooi mix van melancholische geluiden en noise. A Dawn is meer noise, met gesampelde stemmen, analoge synthesizers en gitaarspel met vies distortion geluid, die samen komen in abstracte composities. A Day is gecomponeerd door Serge Usson himself en bevat werk met industriële beats in allerlei soorten, maten en intensiteit. Het mooie aan deze derde cd is dat alle elementen van de twee andere erin samen komen.

Of the Dead is een mooie afwisselende trilogie waarmee op creatieve wijze het naar mijn smaak uitgekauwde zombiegenre nieuw leven wordt ingeblazen.

Jan Kees HelmsMeer Knars 2012

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Geef je mening:

pimpernel - June 18, 2012 - 09:57 pm
klinkt goed
Home


.

.