HOME       OPROEPEN      ARCHIEF       CONTACT      LINKS               

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  De ziel bloot gelegd
 

20 mei 2012

Consouling Sounds is een Belgisch label dat zich in het muzikale spectrum bevindt van de drones, postrock en metal (maar dan op een creatieve wijze). Het label heeft drie cd's uitgegeven met muziek van Syndrome, een project van Mathieu Vandekerckhove die in bands speelt als Amenra, Kingdom en Sembler Deah. Het musiceren heeft Vandekerckhove zichzelf aangeleerd, een instrument voor zelfexpressie, meditatie en het omzetten van negatieve gevoelens in positieve energie, zonder daarbij soft te worden.

Floating Veins is zijn eerste soloplaat, gemasterd door Billy Anderson die eerder ook muziek van Neurosis, Om en Swans onder handen heeft genomen. Vijf nummers passeren het muzikale palet van de gitarist. Beklemmende sferen gaan over in een metalriff en een pompende drumcomputer, waarop Vandekerckhove lekker soleert en gelukkig niet overgaat tot het uitvoeren van technische hoogstandjes.

Het derde nummer heeft een gelijksoortige opbouw. De sfeer van noisy en grijs verandert in heldere tonen en akkoordenschema's. Het nummer Wolf begint met een dreigende noisy drone, waarna het ergens ver weg een layed-back beat wordt, samen vloeiend met hoge tonen. Het laatste nummer is dreigend, gemeen en zwaar door de heftige riff en reverse-geluiden, wat het doorgaande tempo een zekere vertraging geeft en de oplettendheid verhoogt. De cd is afwisselend en belicht met name de traditionele opbouw van nummers.

Fall of Man is een drieluik van Syndrome, Monotonos en Sequences. Deze cd bestaat uit vier nummers, waarvan ieder project een nummer voor eigen rekening neemt. De laatste track is gezamenlijk gecomponeerd. Syndrome bijt het spits af met het nummer Moon when Wolves run together. Een gruizige distortion legt de basis waarover heldere lange tonen heen glijden. Na langzaamaan geloopt getokkel, verandert de sfeer in rustgevende kabbelende frisse klanken.

Deze sfeer wordt overgenomen door
Monotonos
van Roger NBH, beginnend met minimale gitaaraanslagen die steeds meer en meer de stilte weet te doorbreken met fragiele repeterende patronen. Het heeft de opbouw van een minimalistisch muziekstuk met roots in de popmuziek. Een mooi prachtig stuk kwetsbare muziek. Roger NBH is eveneens verantwoordelijk voor de vormgeving van de cd, die bestaat uit een vierkante envelop en een vijftal kaarten met een sobere en doeltreffende vormgeving.

Sequences begint in stilte. Op trage wijze wordt de abstracte dark-ambient soundscape opgebouwd, waarbij in de laatste minuten herkenbare gitaargeluiden te ontdekken zijn. Het laatste nummer van de cd Fall of Man heet zeer toepasselijk Layered, samengesteld uit verschillende geluidslagen en gecomponeerd door de drie muzikanten. Ook hier weer een langzame opbouw waarbij het geluid bestaande uit melancholische klanken overgaat in meer harmonie, agressie en verlatenheid. Prachtige afsluiter van een afwisselende verzamelaar.

De derde cd van Vanderkerckhove, Now and Forever genoemd, is opgedragen aan zijn zoon Wolf. Een 28 minuten durend muzikaal werk neemt de luisteraar mee in de gedachten en gevoelens die de muzikant voor zijn zoon koestert. Melancholische gitaarpartijen en minimale drums gaan over in sferische voortgaande drones.

Het getokkel op gitaar zorgt voor rustgevende momenten en geeft het nummer het karakter van een slaapliedje. Maar niets is minder waar. Wolf wordt toegezongen door zijn vader die hem waarschuwt voor de gevaren onderweg in zijn leven. Hij roept zijn zoon op om het heft in eigen hand te nemen en te denken aan de raadgevingen van zijn vader die hij in zijn hart moet bewaren.

De achtergrondzang van Colin H. van Eeckhout is een zachte tegenhanger van de zware basstem van Mathieu Vandekerckhove en vloeit over in dreigende soundscapes. De andere gastmuzikant is Josh Graham op piano en moog synthesizer. Now and Forever is een prachtige conceptuele plaat die vele facetten van het vaderschap muzikaal onder de loep neemt.

Jan Kees Helms



Meer Knars 2012

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Geef je mening:

Suresh - September 03, 2012 - 05:45 am
Dat is echt heel erg.Kinderen weten nu al haast niet meer waar ons eten/drinken vandaan komt. Mijn nicetjhs uit Rotterdam dachten vroeger dat melk uit de fabriek kwam, verder dan het pak konden ze het niet bedenken.Wij hebben al geen groenteman en slager meer. Gelukkig wel een bakker en een drogist (een echte). We halen dus al veel bij de supermarkt, maar met tegenzin, hoewel de kassieres aardig zijn (ook niet overal het geval!). Als het even kan, ga ik dus naar de speciaalzaak, de echte bakker, slager of groenteman. Daar is de liefde voor de producten nog echt te merken.




Home


.

.