HOME       OPROEPEN      ARCHIEF       CONTACT      LINKS               

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   Jackie
 

12 mei 2012

Aangename roadmovie met een verrassende wending aan het eind. Een voorspelbare film, bijna een home movie, maar dat is juist de charme van deze low-budget productie.


Roadmovies zijn uiterst zeldzaam in Nederland, simpelweg omdat de afstanden niet groot genoeg zijn voor een dergelijke film. Daarom toog regisseuse Antoinette Beumer met haar crew en het sterrenkoppel Carice en Jelka van Houten naar de Verenigde Staten.

Jackie vertelt het verhaal van twee tweelingzussen die bericht krijgen over hun biologische moeder die ziek is. Beiden hebben haar nog nooit gezien, ze zijn opgevoed door een mannelijk homostel. Daan (Jelka van Houten) wil haar moeder graag zien, Sofie (Carice van Houten) heeft daar eigenlijk geen trek in. De zussen zijn tegenpolen: Sofie is een carrièrevrouw en tamelijk gespannen, Daan is getrouwd en nogal meegaand.

De missie van de vrouwen is om hun moeder in een gammele camper naar een revalidatiecentrum te brengen, dwars door de woestijn van New Mexico. Het is op papier een voorspelbaar verhaal, echter voorspelbaarheid is geen diskwalificatie voor een film. Dat is nou net de charme van Jackie, die voorspelbaarheid. Dat de zussen botsen, elkaar de waarheid zeggen en zich verzoenen, kan men mijlenver zien aankomen.

Jackie is tevens een simpele film. Dat is ook wel eens prettig, een film zonder verborgen agenda's en dubbele bodems. De moeder van Sofie en Daan is niet bepaald een meegaand type. De Amerikaanse actrice Holly Hunter zet haar neer als een afgeleefde vrouw met autistische trekjes die gaandeweg ontdooit. De film tekent de dynamiek tussen de drie vrouwen en laat zien hoe ze naar elkaar toe groeien. Drama en komedie spelen zich af tegen de achtergrond van het indrukwekkende woestijnlandschap.

Het falen van moderne communicatiemiddelen in een dergelijke omgeving en het zonder benzine komen staan, zorgen voor voorspelbare verwikkelingen. Op de een of andere manier weten de actrices het misschien iets te simpele verhaal boeiend te houden. Dat komt grotendeels omdat de zussen Van Houten eindelijk samen in een film te zien zijn. Carice en Jelka zijn zo verschillend en lijken toch op elkaar. Dat is boeiend om te ervaren. Jelka steelt stiekem de show. Ze weet een rijker palet aan emoties op te roepen dan haar zus, en blijkt bovendien prima te kunnen zingen.

Ulrik van Tongeren


Jackie (Benelux Film Distribution, 2012), nu in de bioscoop op 100 schermen!Meer filmrecensies uit 2012

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Geef je mening:Home


 

.

.