HOME       OPROEPEN      ARCHIEF       CONTACT      LINKS               

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  Superhelden en vampiers op Imagine
 

25 april 2012

Voor liefhebbers van horror, science fiction en overige fantasy genrefilms is het filmfestival Imagine jaarlijks een must. De organisatie weet uit diverse uithoeken van de aardbol vreemde films binnen te halen.


Vampire
,
het Engelstalige debuut van de Japanse regisseur Shunji Iwai, is een tamelijk onaangename film waar je toch geboeid naar blijft kijken. Simon (Kevin Zegers), de vampier, drinkt bloed van zelfmoordenaars waarmee hij via internet in contact treedt. Dan volgt het vaste ritueel: eerst een dodelijke dosis slaappillen waarna het lichaam wordt leeggepompt. Dat levert een flinke fles bloed op waar hij zich gulzig aan laaft. Is het moord of hulp bij zelfmoord?

Deze dubbelzinnige vraag maakt de film spannend. Simon is wel kieskeurig wat betreft zijn slachtoffers; het moeten wel jonge aantrekkelijke vrouwen zijn met suïcidale neigingen. De laatste levensmomenten met zijn slachtoffers laten ons zien dat Simon een soort liefdesfantasie met ze beleeft. Het komt allemaal behoorlijk pervers over. Vampire valt niet te vergelijken met andere vampierfilms waar de kijker op een zekere afstand wordt gehouden om de gruwelijkheid dragelijk te maken.Vampire


Iwai is een regisseur die de kijker volledig met huid en haar het verhaal in wil trekken. Hoe naar en onaangenaam het allemaal ook is, de regisseur weet met zijn camerawerk, montage en toepasselijk gebruik van muziek subtiel in te spelen op de verwachtingen van de toeschouwer. Er waren in Amsterdam overigens toeschouwers die de voorstelling haastig verlieten. Of ze verveeld waren geraakt of de film te onaangenaam vonden, blijft de vraag.

Superhelden vormen dit jaar een belangrijk onderdeel van het programma. Grote films op dit gebied zijn overigens niet te zien op Imagine. Het betreft kleine films, soms kneuterig klein, zoals de hilarische documentaire Superheroes van regisseur Michael Barnett. Superhelden bestaan echt, wil de documentairemaker ons doen geloven.

In diverse Amerikaanse steden zouden mensen actief zijn die zich uitdossen als superhelden. Gehuld in kleurige capes willen ze goed doen en tegengas bieden aan kwade krachten als corruptie en criminaliteit. Eigenlijk ontberen ze superkrachten, maar hun vasthoudendheid en intenties maken veel goed. In het eerste deel van de film krijgen we de superhelden voorgesteld. Dat is tamelijk hilarisch, omdat ze er een beetje belachelijk uitzien in hun bonte en zelfgemaakte uitmonsteringen. De vraag dringt zich dan ook op of dit wel een serieuze documentaire is.Superheroes


In het tweede deel zien we onze superhelden daadwerkelijk aan het werk. Ze geven daklozen toiletspullen, eten en aandacht, als ware het sociaal werkers. Wanneer er iets naars gebeurt, bellen ze de politie die dan meestal verstek laat gaan. Deze merkwaardige subcultuur van mensen die goed wil doen, is liefdevol en zonder spot geportretteerd door de makers. Wat al deze zogenaamde superhelden verbindt, is de geuite retoriek die rechtstreeks afkomstig lijkt te zijn uit de stripalbums en films van hun favoriete superhelden. De retoriek van de eenzame held die goed wil doen in een door en door corrupte wereld.

Het is een fantasie die ze najagen, de held worden in hun eigen superheld-verhaal. Ze komen tamelijk ongevaarlijk over, bij sommigen lijkt er zoiets als een psychische storing een rol te spelen. Intussen is er een heuse superhelden-cultuur ontstaan in de media, en deze geschatte 300 individuen in de VS maken daar onderdeel van uit. In ieder geval zijn ze waarschijnlijk de enigen die zich bekommeren om de daklozen die de grote steden daar bevolken. En dat is mooi meegenomen.

Ulrik van Tongeren


Imagine filmfestival
,
t/m zaterdag 28 april in Kriterion, Amsterdam. Vampire nog te zien op 27 april om 18.00 uur in Kriterion 3 en 28 april om 22.10 in Kriterion 3. Superheroes te zien op 27 april om 18.00 in Kriterion 1.Meer filmrecensies uit 2012

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Geef je mening:Home


 

.

.