HOME       OPROEPEN      ARCHIEF       CONTACT      LINKS               

 

 

 

 

 

 

 

  Gestemde stemmen
 

26 april 2012

Het is alsof ik terug keer in de tijd met het album Voices - A Phenomenological Study van Generic. De loops van bewerkte stemmen vormen belangrijke ingrediënten in de zes composities van deze cd.

Generic is de bandnaam van Adam Sykes uit Engeland, van huis uit geluidstechnicus bij televisie- en filmproducties. Van 1996 tot 2007 runde hij het label Iris Light, dat onder andere muziek uitbracht van het Japanse noise project Aube, het Belgische Front 242 en van de Duitse groep Maeror Tri, waarvan de bandleden nog steeds muziek maken onder de naam Troum en uitbrengen bij hun roemruchte label Drone Records.

De muziek van Generic heeft een welhaast ritueel karakter, dat wellicht wordt opgewekt door de trage donkere dreun en de bewerkte en geabstraheerde zangkoorpartijen. Wat spannend is aan deze cd, is dat de bewerkte stemmen, die ontdaan zijn van hun natuurlijke oorsprong, naadloos samenvallen met de overige geluiden.

De muziek wordt langzaam opgebouwd, elementen van dark-ambient en industriële muziek creëren een beklemmende sfeer. De noisy geluiden, donkere repeterende achtergrondlagen en voortgaande stemmen vallen samen in een genadeloze herhaling, die de luisteraar meeneemt in de donkere krochten van Adam Sykes.

De muziek refereert sterk aan de jaren '80, waarin veel gebruik werd gemaakt van de looptechniek. Ook op deze cd lijkt de techniek veelvuldig te zijn toegepast. De rituele industriële sfeer maakt het jaren '80 gevoel compleet. De dreigende atmossfeer die toentertijd voelbaar was, wordt ook op deze cd ervaren.

Voices - A Phenomenological Study is uitgebracht in een beperkte oplage van 200 cd's, maar gelukkig ook te downloaden via Bandcamp. Dit album is werkelijk zeer aan te raden voor mensen die op zoek zijn naar subtiele en compromisloze dark-ambient, met een sterk gevoel voor trage en dreigende opbouw.

Jan Kees HelmsMeer Knars 2012

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Geef je mening:

Ik, vriendje van rbn - April 26, 2012 - 04:15 pm
Lekerrrrrr, hou daarvan, bedankt hoor!


rbn - April 26, 2012 - 02:04 pm
klinkt als een nummer van spk's album zamia lehmanni
Home


 

.

.