HOME       OPROEPEN      ARCHIEF       CONTACT      LINKS               

 

 

 

 

 

 

 

 



 

  Het GVB en het nieuwe geloof
 

24 april 2012

Alsof een aartsbisschop op een feestje na een paar biertjes verklapt dat het geloof een leugen is, een lucratieve handel uitgedokterd door Onze Lieve Heer en Satan. Zo kan de uitspraak 'Aanbesteden is een geloof geworden' van Bart Schmeink, directeur van het Amsterdamse GVB, onlangs in de Volkskrant geïnterpreteerd worden.

Je schrikt toch even van deze coming out, want marktwerking in de publieke sector is wel het geloof van de VVD, de partij waar hij al jaren lid van is. Hij noemt zichzelf niet voor niets een liberaal pur sang. Welke bedoeling kan hij dan met deze uitspraak hebben gehad? Want privatisering van de publieke sector zou je toch wel het kroonjuweel van zijn partij kunnen noemen.

Een week eerder was hij te zien op de stadszender AT5. Nadat het GVB door De Telegraaf in verband werd gebracht met corruptie, kwam de directeur uitgebreid aan het woord in het wekelijkse programma 'Gesprek met de Burgemeester', een aflevering die inmiddels van de AT5-site is verwijderd. Na uitgebreid verweer voegde Schmeink er nog even aan toe, in rap tempo alsof hij bij DWDD een autocue voorlas, dat hij zijn bedrijf gereed maakt voor de markt in 2015. Gedurende zijn monoloog werd hij niet gehinderd door de interviewer die er braafjes bij zat.

Schmeink kan de chaos waar het vervoersbedrijf momenteel in verkeert niet verweten worden. Hij is namelijk pas een paar maanden in dienst "om het bedrijf door de openbare aanbesteding te helpen." Dat is waar. Tot de Volkskrant een ander licht liet schijnen over de aanbesteding. Maar de prognose van Schmeink over de gevolgen die dat waarschijnlijk zal hebben voor bovengrondse verbindingen wanneer de Noord/Zuidlijn eenmaal gaat rijden, zijn onheilspellend te noemen. Het interview eindigt met zijn opmerking over de 'geloofskwestie'.

Het is de bedoeling van zijn partij, wanneer die weer aan de macht komt, dat het openbaar vervoer door marktwerking goedkoper en efficiënter wordt. Niets is minder waar, want het openbaar vervoer zal daardoor de helft duurder en juist minder efficiënt worden doordat verbindingen in "stukjes worden geknipt" zodat de kans aanwezig is dat die niet meer goed op elkaar aansluiten, legt de GVB-directeur ons uit. Schmeink spreekt uit ervaring, want hij heeft dit van dichtbij in zijn Engelse tijd bij het vervoersbedrijf Merseyrail mogen meemaken. Dat land is hét voorbeeld waar het VVD-geloof toe kan leiden: chaos.

Geknipt, nog duurder, bereikbaarheid veel minder? Niet alleen voor slecht ter been zijnde (bejaarde) bewoners is dat een ramp, maar ook voor de economie van de stad. Waarom vertelt de directeur dit? Probeert hij alleen maar aan te geven dat hij zich bewust is van het verschil tussen neoliberalisme en klassiek liberalisme? Ideologische (zelf)kritiek doet het goed in deze onzekere tijd, daar kan je als bestuurder mee aankomen en vertrouwen mee winnen. Maar hij beweert ook dat zijn partij in feite wereldvreemd is. Die schijnt maar niet te begrijpen dat het funest is voor het openbaar vervoer als iedereen zijn 'eigen lijntje' begint.

Of is er soms sprake van een onderhandelingstactiek? Het is immers de taak van Schmeink om voor het vervoersbedrijf het beste eruit te halen wanneer het eenmaal zover is. Een dreigende ramp kan alleen voorkomen worden door het GVB de vergunning te verlenen op het moment suprème. Wie anders dan het GVB? Waarschijnlijk is het van alles wel wat. Vorige week, voorafgaande de val van het kabinet, had je nog kunnen spreken van opportunisme van de man. Eerlijk is eerlijk, de nieuwe politieke situatie die is ontstaan vereist een ideologische koorddanser. Maar of dat de problemen binnen het GVB zal oplossen?

Ron Kretzschmar



Meer Achter de Coulissen 2012

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Geef je mening:



Home


 

.

.