HOME       OPROEPEN      ARCHIEF       CONTACT      LINKS               

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  Kauwboy
 

18 april 2012

Intiem drama over de vriendschap tussen een eenzame 10-jarige jongen en een kauw. Indrukwekkend speelfilmdebuut van de Nederlandse regisseur Boudewijn Koole.


Films over de vriendschap tussen kind en vogel zijn emotioneel en breekbaar. De angst dat er wat met de vogel gebeurt, en het feit dat deze zomaar kan wegvliegen om nooit meer terug te keren, zorgen voor een dramatische spanning. Kes (1969), hét meesterwerk van Ken Loach, is een dergelijke film. Regisseur Koole heeft Kes waarschijnlijk in zijn hoofd gehad, al blijkt uit interviews dat vooral zijn eigen jeugdervaringen met een kraai een belangrijke inspiratiebron is geweest.

Jojo is een jongen van tien die alleen met zijn vader woont. Samen proberen ze over het verlies van de moeder heen te komen. Het gaat er hard aan toe tussen beiden; vader heeft losse handjes en mept erop los. Jojo breekt uit zijn isolement wanneer hij zich ontfermt over een uit het nest gevallen jonge kauw. Hij verstopt de vogel uit angst voor zijn vader. Die komt er alsnog achter, waarna een reeks dramatische ontwikkelingen volgt.

Kauwboy gaat over verlies en rouwverwerking, en hoe vader en zoon tot elkaar komen. De kauw fungeert als een soort hefboom in hun relatie. Omdat het een rauwe en weerbarstige film geworden is, maakt Kauwboy indruk. Jojo is geen schat, maar een opstandig en getraumatiseerd kind. De overleden moeder is alleen aanwezig in de vorm van foto's. Gelukkig bevat de film geen flasbacks van het gelukkige gezinnetje. De sobere uitgebeende aanpak maakt de vertelling onontkoombaar sterk.

Rick Lens als Jojo weet de pijn en het verlangen naar zijn dode moeder perfect gestalte te geven. Loek Peters speelt de vader die met zijn gevoelens van verlies geen raad weet, en absoluut geen teder steunpunt voor de jongen is. Het klikt tussen beide acteurs, ze weten hun bewogen relatie overtuigend voor het voetlicht te brengen, heftig en pijnlijk, vol onuitgesproken leed. Vaders driftbuien zijn huiveringwekkend. Jojo uit zich voornamelijk door middel van sport, vader zit veelal nors en zwijgzaam met een fles bier voor de televisie.

Na Patatje Oorlog van Nicole van Kinsdonk, vorig jaar verschenen, hebben we wederom een Nederlandse jeugdfilm waarin de dood een belangrijke rol speelt. Kauwboy ontbeert de humor en lichtvoetigheid van Patatje Oorlog, eenzaamheid en verdriet spelen hier een belangrijker rol. Vooral de liefdevolle relatie tussen de jongen en de vogel zorgen voor verlichting gedurende de somberheid van het hoofdthema van de film.

Boudewijn Koole (1965) is een ervaren regisseur van documentaires en tv-drama. Met zijn speelfilmdebuut won hij begin dit jaar twee prijzen op het filmfestival van Berlijn en onlangs nog een Franse filmprijs. Hij heeft met Kauwboy een fascinerende film afgeleverd die juist door de sobere aanpak indruk maakt. Je wordt nieuwsgierig naar zijn toekomstige filmwerk dat er ongetwijfeld gaat komen.

Ulrik van Tongeren


Kauwboy (Benelux Film Distributors, 2012), nu in de bioscopen.Meer filmrecensies uit 2012

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Geef je mening:Home


 

.

.