HOME       OPROEPEN      ARCHIEF       CONTACT      LINKS               

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  Martha Macy May Marlene
 

12 april 2012

Psychologische thriller over een jonge vrouw op de vlucht. Een nogal verwarrende film met een uitstekende Elizabeth Olsen in de hoofdrol.


Martha Macy May Marlene
zijn de vier namen van een jonge vrouw die op de vlucht is. Vluchtend van een twee jaar durend verblijf in een sekte, geleid door een griezel die verdacht veel lijkt op Charles Manson. Martha (Elizabeth Olsen) zoekt bescherming in de armen van haar zus Lucy (Sarah Paulson) en probeert zo in het reine te komen met allerlei trauma's uit haar verleden, waaronder het verblijf in de boerencommune.

De film bevat twee vertellagen: het heden, waar Marha in het majestueuze huis van haar zus tot zichzelf probeert te komen, en het recente verleden met flashback's van haar al dan niet vrijwillige verblijf in de commune. Deze werkelijkheden lopen voortdurend door elkaar heen. Regisseur Sean Durkin heeft met zijn debuutfilm dan ook niet bepaald een toegankelijke film gemaakt. Voor de toeschouwer is het een voortdurende zoektocht naar de verblijfplaats van de jonge heldin en of we ons in één van haar nachtmerries bevinden.

Het obscurantistisch vertellen heeft met Martha Macy May Marlene een voorlopig hoogtepunt bereikt. Er zit niet veel verhaal in de film, de beklemmende sfeer moet het script kracht en lucht geven. De beide realiteiten van Martha lijken sterk op elkaar. Dat gebrek aan contrast maakt de film monotoon. Het is aan de fantastische actrice Elizabeth Olsen te danken dat de film niet verveelt.

Olsen weet briljant de sluipende wanhoop van Martha te verbeelden, zo te zien vooral op eigen kracht. Het is vooral de gecompliceerde psyche van Martha waar het in de film om draait. Martha is een verloren ziel, ogenschijnlijk op de vlucht voor een cult, maar misschien wel meer voor zichzelf. Olsen weet goed overeind te blijven in de dwarrelende opeenhoping van flashbacks en hallucinaties.

Dit is typisch een film zonder de hand van een sterke regisseur. De acteurs zijn aan hun lot overgelaten en lijken te zijn verdwaald in een zwalkend verhaal. Veteraan John Hawks zet desondanks onverstoorbaar een ijzersterke rol neer als de charismatische sekteleider. De scene waarin hij Martha verkracht, in feite de hersenspoeling, is huiveringwekkend concreet en direct. Jammer dat de film dat zelf niet is.

Ulrik van Tongeren


Martha Macy May Marlene (Warner, 2011), vanaf 12 april in de bioscopen.Meer filmrecensies uit 2012

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Geef je mening:Home


 

.

.