HOME       OPROEPEN      ARCHIEF       CONTACT      LINKS               

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  G500: Sprong naar het parlementaire midden
 

10 april 2012

Wanneer het Kerst was geweest hadden we kunnen spreken over het feest van de geboorte. Omdat het zich afspeelde tijdens Pasen moeten we spreken van de verrijzenis, zoals de traditie voorschrijft. Maar of het een feest zal worden, moeten we afwachten. Voor de goede orde, het gaat om de toekomstige verrijzenis van de oude politiek van het midden. Oftewel de wederopstanding van het CDA, de VVD en PvdA. Als je cynisch bent, zou je het ook de opstand van de 'vroeg oude elite' kunnen noemen.

Het idee achter de opstand? Het politieke midden heeft veel terrein verloren aan de flanken, waardoor het landsbestuur onwerkbaar is geworden. Bij het gebrek aan ideeën van de huidige elite doen we het er maar mee. Regeren wordt mogelijk gemaakt door gedogende partijen die door de kiezers gedoogd worden omdat er nu eenmaal niets anders te gedogen valt. Maar voor de toekomst, o.a. door het halsstarrig blijven gokken op de beurzen met pensioengelden en exotische geldverspillingen zoals de hypotheekrenteaftrek, praktijken die overigens ontstaan zijn in de hoogtijdagen van het politieke midden, houdt deze toestand van stilstand weinig gunstig vooruitzicht in voor de jongeren. Op de Generatie 500 was het eigenlijk wachten.

Wie is de Generatie 500? Dat is een horde van 500 jongeren die de oude hap opzij wil zetten. Want babyboomers zijn niet alleen funest voor de jonge generatie, maar ook voor de toekomst van ons land. Ze hebben toch geen toekomst meer, zou je denken. Ze gaan toch eerder dood? En hoe komt het dat de macht vergrijsd is? G500 is daar (indirect) eerlijk over, dat bewijzen ze immers met hun oprichting. Gebrek aan politieke invloed komt door de jongere generatie zelf, die zijn te individualistisch ingesteld, gaan minder naar de stembus en zijn geen lid van organisaties die voor hun belangen opkomen. Daar komt bij dat de grijze kliek meestal op de middenpartijen stemt en zo een hecht blok vormt die alleen haar eigen zaakjes behartigt.

Dat was te verwachten. Want het is bekend dat jongeren geen lid willen worden van een club die voor hun belangen opkomt, gewoonweg omdat dit niet cool is. Maar je schrikt toch even als je hun plan voor de verovering van het midden hoort. Zouden die clichés dan toch waar zijn? Jongeren leven maar wat voor zichzelf, verdienen af en toe iets met een 'leuk projectje' en lopen verder maar wat te pielen op kleine apparaatjes omdat ze opgesloten zitten in het narcistische IK van Facebook. Ze leven alleen op als ze 'vind ik leuk' kunnen aanklikken op het schermpje.

Aan deze lethargie zal nu een einde komen. Het debat- en discussieprogramma Buitenhof had de primeur. De leider van deze voorhoede, Sywert van Lienden, zijn nerdy voorkomen doet denken aan de onlangs vertrokken voorzitter van de SER Alexander Rinnooy Kan (1949), kreeg onmiddellijk de volle aandacht van de interviewster toen hij terloops zijn plan aanstipte. Vanaf dat moment zaten de drie andere discussiegenoten er voor spek en bonen bij. Opiniesite Joop.nl van de VARA, dependance van de PvdA, bracht het nieuws al een uur na de uitzending en sprak enthousiast van: 'Jonge G500 gaat grijs Den Haag kleuren'.

Hoe wil de G500 de grote sprong naar het midden eigenlijk gaan maken? Het plan is even eenvoudig als geniaal. De jongeren willen tegelijkertijd lid worden van de drie middenpartijen en hun tienpuntenplan op congressen doordrukken om zo invloed uit te kunnen oefenen. Maar hoe meer je aan het plan van Sywert van Lienden denkt, hoe meer je het treurige geval van voormalig Kamerlid Mei Li Vos voor ogen krijgt. Begon ook zij niet strijdbaar met het door haar opgerichte Alternatief Voor Vakbond om bewogen voor de belangen van jongeren op te komen en vervolgens te eindigen als kleurloos Kamerlid van de PvdA?

Ron KretzschmarMeer Achter de Coulissen 2012

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Geef je mening:

Ernst - April 21, 2012 - 10:19 am
Vroeg-oude elite, ja, inderdaad :-) Zoals de Roep der Wannabe´s, echt Niet-Nix, die de zaak weer eens kwamen ¨Opschudden¨, zoals de PvdA respectievelijk D66 eentrapscarriereraket rond de millenniumwisseling heetten. Samen voor je eiguh. Een zielige vertoning.
Home


 

.

.