HOME       OPROEPEN      ARCHIEF       CONTACT      LINKS               

 

 

 

 

 

 

 

 

   Niets is wat het lijkt
 

11 april 2012

Soms word je heerlijk op het verkeerde been gezet. De hoes van de cd Mexico van Sparkle in Grey lijkt op de zoveelste band uit dit Midden-Amerikaanse land, maar niets is minder waar. De muzikanten nemen je mee op een experimentele post-rocktrip met elektronische invloeden. Ik hou er niet van om de ene band met de andere te vergelijken, maar de stijl van de Canadese post-rockband Godspeed You Black Emperor is goed hoorbaar, en daar is wat mij betreft niets mis mee.

De Italiaanse band Sparkle in Grey begon in 1999 in de vorm van een elektronisch soloproject. In zes jaar tijd groeide het uit tot een vierkoppige muziekgroep bestaande uit Matteo Uggeri op laptop, trompet en field-recordings, Cristiano Lupo op bas, drums en gitaar, Alberto Carozi op gitaar, bas en doedelzak and Franz Krostopovic op viool en piano.

Mexico is alweer hun vierde cd. De muzikanten nemen je mee naar melancholische doorgaande vioolpartijen met stuwende bassen en gitaarriffs, tot open melodieën en geluidslagen of muzikale grapjes met samples van stemmen, typemachines en rinkelend geld. Het doet mij terugdenken aan het vroege werk van Pink Floyd, de opera Einstein on the Beach van Philip Glass en werk van Kraftwerk.

Als je de Deluxe Edition koopt krijg je de verzamelaar Goose Game met Sparkle in Grey remixes van Sandro Codazzi, St. Ride, Hue, TourdeForce, Luca Sigurta en My Dear Killer op de koop toe. Veel interpretaties van de band zijn in dezelfde post-rocksfeer samengesteld, maar gelukkig zijn er ook muzikanten zoals St. Ride en Sandro Codazzi die de elektronische component van de band weten uit te meten.

Voor mij zijn dit soort cadeautjes bij cd's vaak een slap aftreksel van de band zelf. Het zou aardiger zijn om dit soort presentjes gratis aan te bieden als free-download, zodat zowel de muziek van de band als van de remixers onder de aandacht kan worden gebracht. Maar goed, Mexico is een prachtig album en zeer aan te raden voor liefhebbers van post-rock met een experimentele inslag.

Jan Kees HelmsMeer Knars 2012

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Geef je mening:Home


.

.