HOME       OPROEPEN      ARCHIEF       CONTACT      LINKS               

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  Wanneer is de
ov-chipkaart fraudebestendig?
 

8 april 2012

Was het wachten op het zoveelste geval van corruptie bij de gemeente Amsterdam? Deze keer gaat het om het gemeentelijk vervoerbedrijf, het GVB.

Toeval of niet, maar een paar dagen voordat de kwestie met de ov-chipkaart door De Telegraaf aan het licht werd gebracht, schreef Alex van Veen op deze website in een commentaar over de klantonvriendelijkheid en het provincialisme die zouden heersen bij het vervoerbedrijf in wereldstad Amsterdam. Er is sprake van een gesloten cultuur, hetgeen meestal wijst op zaken die het daglicht niet kunnen verdragen.

Het bedrijf is zo goed als ontoegankelijk: onduidelijke informatie over de verbindingen, de onmogelijkheid een los kaartje te kopen en als je daar al in slaagt blijkt die onbetaalbaar. Zeker na de laatste verhoging van 1 januari 2012. Om de prijs enigszins te drukken dien je een opgeladen (persoonlijke) chipkaart in bezit te hebben. De Amsterdamse televisiezender AT5 meldde eind maart na een regen van klachten over deze prijsverhoging: 'Vervoerders traden nauwelijks naar buiten met informatie en ook op de site van het GVB is de ritprijs lastig te vinden'.

Tot De Telegraaf van zaterdag 31 maart ons deed beseffen dat het veel verder gaat dan een rommelige organisatie. De krant onthulde dat er miljoenen zijn verdwenen door verdachte aanbestedingen en valse declaraties. Vooral de ov-chipkaart was een geliefde bijverdienste die miljoenen opleverde.

Dat laatste herinnerde me aan twee cruciale plannen van het bedrijf. Ten eerste het plan van vorig jaar augustus om vanwege chronisch geldgebrek buslijnen en enkele tramverbindingen op te heffen. Ten tweede het plan dat het eerste plan al weer achterhaald is, want de ov-chipkaart blijkt zelfs geld op te leveren zodat de verbindingen zonder problemen kunnen worden gehandhaafd. Alleen de ritprijs is dus wel even flink verhoogd.

Heeft men dat niet kunnen voorzien? Er werken toch economen bij het bedrijf, zou je denken? In dit geval hoefden ze niet eens de financiële toekomst te voorspellen met zijwind gevoelige computermodellen, maar kon men gewoon gebruik maken van cijfers die bekend waren uit het verleden. Laten we zeggen ouderwets boekhouden.

Door de strippenkaart maakte de betaling een omweg waardoor een achterstand ontstond. Ter compensatie werd subsidie verstrekt die verminderde als gevolg van de bezuinigingen, waardoor men zich gedwongen zag lijnen af te stoten. Voor Amsterdam was vorig jaar besloten dat 19 van de 44 buslijnen en 3 van de 16 tramlijnen moesten verdwijnen. Bovendien zouden enkele buslijnen worden ingekort. Maar dat is sinds begin dit jaar niet meer nodig door onverwachte winst.

Onverwachte winst? Het GVB krijgt nu iedere rit onmiddellijk uitbetaald en de lijnen kunnen blijven bestaan. Deze 'winst' moest bekend zijn toen het vorig jaar op een druilerige middag besloot bus- en tramlijnen te halveren. De chipkaart was op dat moment toch al bijna drie jaar ingevoerd in Amsterdam, de effecten waren bekend bij het GVB en de bezuinigingen op het openbaar vervoer waren in mei 2011 ook bekend. De meeste media meldden in januari dat de lijnen niet hoefden te verdwijnen, maar niemand kwam op het idee om te vragen waarom ze daar zo laat achter waren gekomen.

Is dit weer een gewiekst spel geweest van voorlichters, zoals grote broer NS/Prorail al jaren speelt om onder verantwoordelijkheden uit te komen? Voorlichtende buikspreekpoppen van toenmalig 'chipkaartbaas' Gert Jan Kroon? Laat de onderzoekers die de komende weken gaan speuren naar meer bewijzen van valse declaraties, verdachte aanbestedingen en steekpenningen daarom als eerste gaan kijken hoe de enorme prijsverhoging van 35 procent tot stand kwam.

Ron KretzschmarMeer Achter de Coulissen 2012

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Geef je mening:

ron - April 22, 2012 - 11:20 pm
Beste Boze GVB klant,

Het GVB is niet geprivatiseerd, wel verzelfstandigd sinds 2007 als opstap naar volledige privatisering in 2015. Maar een verzelfstandigd GVB is ook weinig grip meer op, ze kunnen hun gang gaan zonder dat iemand (bv wethouder) ze er op aanspreekt. Formeel gromt er iemand wel wat, maar meer ook niet.

Maar van privatisering lijkt nu vanaf gezien te worden door de val van het Kabinet als je de politici in Amsterdam mag geloven. Tenzij dezelfde coalitie weer aantreedt.


Een boze GVB klant - April 22, 2012 - 06:38 pm
Beste Ron,

Heel goed geschreven stuk. Heb je enig idee of er nog mensen of instanties zijn aan wie en waaraan het GVB verantwoording dient af te leggen? Voor men geprivatiseerd was, was er nog zo'n wethouder in A'dam bij wie geklaagd kon worden. Ook kon men bij de Gemeentelijke Ombudsman terecht maar of deze nog van betekenis kan zijn... ik weet het niet?


Ron - April 09, 2012 - 02:40 pm
Je bedoelt dat corruptie zit verweven in het systeem, Richard? Dat zou wel
eens kunnen kloppen. In veel verzelfstandigde en geprivatiseerde overheidsinstellingen (wooncorporaties, havenbedrijven, onderwijs, ziekenhuizen etc) zijn miljarden aan gemeenschapsgeld verdwenen. Men ziet het verschil niet meer tussen verdienmodel en corruptie.


Richard - April 09, 2012 - 11:42 am
De OV-chipkaart is niet als betaalsysteem ontworpen, maar als verdienmodel.
Home


 

.

.