HOME       OPROEPEN      ARCHIEF       CONTACT      LINKS               

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  NPO, Go Go!
 

3 april 2012

"Hallo, ik ben het mannetje van de televisie en heb slecht nieuws voor u. Dankzij de asociale bezuinigingsdriften van het kabinet, kunnen wij straks niet langer én Champions League én Eredivisie voetbal uitzenden, lekker puh!" Met deze mededeling probeerde NPO-directeur Henk Hagoort eerder deze week een bommetje te leggen onder het voornemen van de regering om de komende jaren zo'n 200 miljoen minder gemeenschapsgeld uit te geven aan de mega-subsidieslurpers in Hilversum.

De vergelijking tussen CL en Eredivisie gaat overigens volledig mank, aangezien de staatsomroep van de Nederlandse competitie slechts hoogtepunten uitzendt van inferieure kwaliteit, hetgeen niets met voetbalverslaggeving cq. -beleving van doen heeft. Buiten dat, RTL zendt al samenvattingen uit van de Eerste Divisie, dus de Eredivisie kan er vast nog wel bij. Indien de NOS zich dan ook nog zou beperken tot live-verslaggeving van CL-wedstrijden met Nederlandse clubs, zijn we klaar Hagoort.

Nog geen dag later lekte het bericht uit dat diezelfde NPO (Nederlandse Publieke Omroep), waar Hagoort voor ruim 160.000 euro per jaar het misnoegde directeurtje speelt, onlangs 100.000 euro heeft uitgegeven aan het verkrijgen van de domeinnaam npo.nl. "Is van groot belang voor de vindbaarheid van de publieke omroepen op het internet", zo verklaart de woordvoerder van NPO de overname van de site van de Nederlandse Postduivenhouders Organisatie. Het is toch werkelijk niet te geloven!

Een meer eigentijdse oplossing zou zijn om het woord 'publieke' te schrappen. Want laten we wel wezen, er valt bijzonder weinig publiekelijks te bespeuren bij de omroepen. Wat hebben wij überhaupt te zeggen over de programmering? Niets, helemaal niets. We worden opgezadeld met bagger. Bepaalde bagger wordt vaker vertoond dan andere, hetgeen met kijkcijfers te maken heeft. Programma's die dagelijks terugkeren, soms meerdere keren per dag, worden dan ook kwaliteitsbaggerproducten genoemd. De omroepdirecteuren kwijlen ervan.

Er zijn dan ook partijen die vinden dat we aan twee baggerkanalen genoeg hebben. Ze willen in het kader van de bezuinigingen af van Bagger 3, dat teveel is gaan lijken op RTL 4. Daar zit wat in, al zie ik liever de omroepen volledig verdwijnen. Want laten we wel wezen, ze lijken nogal op elkaar, met hun baggershows en kletskoekprogramma's tussen de reclameblokken door. Dit terwijl we per huishouden ongemerkt 116 euro per jaar betalen voor baggerprogramma's waar we niet om gevraagd hebben.

Ik verdenk de omroepen er overigens van programma's te maken die niet langer mogen uitvallen dan 25 minuten, waardoor er extra veel reclameblokken kunnen worden vertoond, kassa! Staat u er eigenlijk wel eens bij stil dat er op een willekeurig dagje Bagger 1, 2 of 3 bijna twee keer zoveel 'publieke' zendtijd (we betalen 800 miljoen euro per jaar aan het BN'ers tuig) wordt ingeruimd voor reclame dan op een dagje tv van RTL, SBS of Veronica?

Nu hoef ik u ook niet meer te vertellen dat het onderscheid dat wordt gemaakt tussen 'publieke omroep' en 'commerciëlen' slechts windowdressing behelst. Het is een goedkoop truukje om het zogenaamde unieke karakter van de omroepen te accentueren, opdat de subsidie blijft stromen. Maar ik zeg u, de tijd van ongebreideld geld verspillen is voorbij voor de baggeraars in het Mediapark. Nog even, en 'linkse' zakkenvullers als Witteman, Van Nieuwkerk en De Leeuw worden vanzelf in de handen van RTL Group gedreven. Opgeruimd staat netjes.

Alex van VeenMeer Toestand 2012

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Geef je mening:

Ernst - April 07, 2012 - 01:22 pm
Ik moet altijd erg grinniken als ik de PR medewerkers van het staatsjournaal de ïnformatievoorziening in landen die men problematisch acht, ¨staatstelevisie¨ hoor noemen. Een wetenschappelijk werk als ¨Manufacturing Consent¨ van Ed Herman en Noam Chomsky levert ook voor de Nederlandse situatie aardige gereedschappen op om onze duurbetaalde officiele nieuwsduiding te duiden. Een must-read voor iedere mediakritcus.
How does wealth influence the mass media?


A. van Veen - April 05, 2012 - 07:43 pm
"Wees blij, er reageert tenminste iemand van en namens de publieke omroepen, ook al zijn ze commercieel!", werd mij vandaag te verstaan gegeven naar aanleiding van onderstaande reactie van Peter Dekker, medewerker 'nieuwe media' van de Ikon. Blij? Met een dooie mus? Die Dekker komt met achterhaalde feiten en gaat vervolgens niet in op mijn punten. Hij dumpt omroep-propaganda in het gastenboek. Daar wordt 'ie goed voor betaald, en dat wil ie graag zo houden! Zowaar een baggeraar.


Peter Dekker - April 07, 2012 - 01:25 pm
Wat een zwak artikel vol onjuistheden. Publieke omroepen mogen 15% reclame uitzenden en commerciele 20%. Bovendien onderbreken commerciele omroepen hun programma's met reclame en doet de publieke omroep dat niet. Nederland 3 lijkt in geen enkel opzicht op RTL 4 en heeft een totaal andere doelgroep.
Kijk eens naar Publieke omroep duur?
Home


 

.

.