HOME       OPROEPEN      ARCHIEF       CONTACT      LINKS               

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

foto: Oh Willy

Holland Animation 2012

29 maart 2012

De 15e editie van het Holland Animation Film Festival (HAFF) in Utrecht toont wederom een grote verscheidenheid aan animatiefilms.


Soms kan een animatiefilm in een oogwenk voorbij zijn. Zoals Big Signal van de Nederlandse Evelien Lobheck. Het is een wonderbaarlijke explosie van stippen op een wit vlak, begeleid door een geluid. Een film van anderhalve minuut, prachtig.

Het Zwitserse Bon Voyage van Fabio Friedli toont het lot van tientallen vluchtelingen die op een vrachtwagen door Europa reizen. Telkens raakt het voertuig passagiers kwijt, soms op hilarische wijze. De lach verstomt bij het hartverscheurende einde. Zes minuten is net genoeg om ondergedompeld te raken in een wereld zonder genade. Een politiek beladen onderwerp, subtiel gebracht.Big Signal


Politiek beladen zijn veel Chinese animatiefilms zeker. Een nieuwe generatie filmmakers levert commentaar op het China van vandaag. De machthebbers staan de kritiek oogluikend toe, als het maar niet te expliciet wordt. Het zijn allemaal jonge filmmakers en beeldend kunstenaars die zowel heden als verleden portretteren. Ze hebben kritiek op het kapitalisme, maar ook op het verdoezelen van het culturele verleden van China. In 2010 was Sun Xun te gast bij het HAFF. Hij keert dit jaar terug met recent werk, Some Actions Which Haven't Been Defined Yet in the Revolution en Beyond-ism.

Het vreemde, droefgeestige Oh Willy van Emma De Swaef en Marc James Roels is weer iets totaal anders. Het is een poppenfilm over eenzame Willy die na de dood van zijn moeder een wonderlijke reis begint. In al zijn betoverende knusheid heeft de film een episch gehalte, een vreemde fantasiewereld die heel plastisch verbeeld is. De film doet wat de beste animatiefilms doen, of ze nou kort of lang zijn: de kijker onderdompelen in een fantasiewereld waar alles mogelijk lijkt.Bon Voyage


Het programma-onderdeel 'Heartstrings' mondt ieder jaar uit in een hoogtepunt van het HAFF. Animatiefilmers vertonen een selectie van hun favoriete films. Dit jaar zijn onder meer klassieke filmpjes van Len Lye (Free Radicals), Terry Gilliam (Miracle of Flight) en Chris Sullivan (Landscape With the Fall of Icarus) te zien.

Ook een interessant onderdeel is de dominante rol die animatie speelt in games, behandeld in 'HAFFgames Spotlight'. Er wordt zelfs een dag gevuld met voorbeelden van de verschillende vormen van animatie waar de gamedevelopers zich van bedienen. Ervaren animatieregisseurs werpen een kritische blik op dat andere medium. Deze confrontatie vindt plaats op vrijdag 30 maart in filmzaal Hoogt 1.

Feit is dat animatie behalve in games, overal aanwezig is: in commercials, bioscoopfilms, werk van beeldende kunstenaars. Kortom, animatie wordt steeds belangrijker. Tijdens het HAFF worden allerlei verbindingen tussen de verschillende disciplines belicht. Dat maakt het tot een fascinerende en betoverende reis door dit medium.

Ulrik van Tongeren


Holland Animation Film Festival, tot en met 1 april op locatie in Utrecht.
De officiële website.Meer filmrecensies uit 2012

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Geef je mening:Home


 

.

.