HOME       OPROEPEN      ARCHIEF       CONTACT      LINKS               

 

 

 

 

  Subtiele duidelijkheid
 

28 maart 2012

De Franse pianist Julien Beau, geboren in 1982, heeft electro-akoestische compositieleer gestudeerd aan het conservatorium in Bordeaux. De cd-r 3" Reflet was uitverkocht. Voor het Belgisch-Franse label
Aposiopese
reden om de muziek opnieuw uit te brengen. De cd-r bevat drie nummers waarbij field-recordings, electro-akoestische geluiden en die van gangbare muziekinstrumenten, zoals marimba en houten blaasinstrumenten, vlekkeloos samengaan met subtiele composities als resultaat.

Vaak leidt een dergelijke aanpak tot academische muziek, waarbij structuren en contrapunten belangrijker worden gevonden dan de emotie in de muziek. Het lijkt erop dat Julien Beau zijn gedegen muzikale achtergrond heeft benut om zijn gevoel in de muziek te verwerken. Reflet bevat een dreigende sfeer, met doorgaande tonen, zonder dat die dreiging theatraal wordt. Het album eindigt met a-ritmische geluidspatronen van metaal, electronische geluiden en musique concrete.

Het artwork Mirages de Loire van Hervé Moire is prachtig vormgegeven. Een abstracte foto van een wolkendek gedrukt op transparant papier die de omslag van een kartonnen cd-hoes vormt. De muziek klinkt zoals de verpakking is vormgegeven. Het heeft een zachte toon en verandert langzaam van sfeer. De soundscape is gecomponeerd in 2008 en 2009.

De field-recordings van de rivier La Loire zijn opgenomen bij Oudon, een plaats vlakbij Nantes in Frankrijk. De opnames zijn bewerkt en verbeelden de indrukken die Hervé Moire heeft van die plek. Moire is een auto-didactisch muzikant en woont in het Franse Laval. Nadat hij in verschillende folkbands had gespeeld, is hij zich gaan toeleggen op electro-akoestische muziek.

Beide cd-r's geven duidelijk weer waar het label Aposiopese voor staat: vermenging van verschillende bronnen creëren een nieuwe wereld, waarbij de luisteraar op subtiele wijze wordt meegenomen van de reële naar de kunstmatige wereld, en weer terug.

Jan Kees HelmsMeer Knars 2012

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Geef je mening:Home


.

.