HOME       OPROEPEN      ARCHIEF       CONTACT      LINKS               

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



  GVB Weg Ermee!
 

26 maart 2012

Indien je in Amsterdam aangewezen bent op openbaar vervoer, is het ergste wat je kan overkomen een ritje met de tram. De ellende begint al op het CS, waar je je schoenzolen er vanaf loopt om erachter te komen welke tramlijn je nodig hebt om van A naar B te reizen. Afgepeigerd aangekomen bij de juiste halte blijkt de bewuste tram steevast vanaf een andere halte te vertrekken. En zelden op tijd, maar dat wist u al.

Er is rond het station in geen velden of wegen een informatiepost van het Gemeentelijk Vervoerbedrijf (GVB) te bekennen, laat staan dat er noodzakelijke mededelingen voor de reiziger worden omgeroepen. Bijvoorbeeld vanwege stremmingen in het stadsverkeer, bepaald geen ongebruikelijk tafereel in Amsterdam. Drommen reizigers staan vervolgens te koukleumen op veel te kleine haltes, wachtend tot ze een ons wegen. Nee, wat publieke dienstverlening betreft werkt het GVB bepaald niet mee.

De website oogt niet alleen ouderwets, deze werkt ook nog eens krakkemikkig. Plattegronden van ingewikkelde lijndiensten dienen opgevraagd te worden middels traag werkende pdf-bestanden, als je die al weet te vinden in de chaos. Een eenvoudig functionerende reisplanner, bijvoorbeeld om van B naar A te reizen, ontbreekt. Als bezoeker van de site ben je aangewezen op een ondoorzichtig spinnenweb van lijndiensten, waardoor je bij voorbaat al geen trek meer hebt in een ritje.

Nog niet zo gek lang geleden moest ook ik, principieel tegenstander van privacy-vergaring, een anonieme ov-chipkaart aanschaffen. Na lang zoeken op de GVB-site kwam ik erachter dat dit slechts mogelijk is door deze aan te vragen en af te halen op het 'servicekantoor' van de GVB tegenover het CS. Simpel via de post bestellen door middel van het downloaden van een digitaal aanvraagformulier of telefonische aanvraag is niet mogelijk. We leven immers in 2012, wat denkt u wel niet, reiziger?

Het enige servicekantoor in de hoofdstad blijkt echter onbegaanbaar. Het hok, want meer is het niet, puilt dagelijks uit met verwarde dagjesmensen, uitgeputte toeristen en chagrijnige Amsterdammers die op wanhopige wijze de elektronische nummertjesteller, of hoe heet zo'n kutapparaat, in de gaten trachten te houden, want die werkt namelijk wél. Je moet minimaal rekening houden met een wachttijd van ruim een uur, en ook nog eens 7,50 euro neertellen voor een ongewenst stukje plastic. En, oja, zitgelegenheid is er niet.

GVB en serviceverlening gaan niet samen. 'Breek me de bek niet open', zal de metroreiziger weten te melden als je er naar vraagt. De gemeentelijk vervoerbedrijf weet zelfs van het vertrek van de pontjes een ongewisse vaart naar onbekende bestemming te maken. Twee jaar geleden werden gebruikers van de veerdiensten gevraagd tips in te leveren om deze dienstverlening te verbeteren. Eén van mijn nadrukkelijke wensen om een duidelijk informatiebord neer te zetten met info aangaande de bestemmingen en afvaartplaatsen staat er nog steeds niet.

Als klap op de vuurpijl bereikte mij vanochtend het nieuws dat de kilometerprijs op geniepige wijze drastisch is verhoogd, zonder dat het GVB de reiziger heeft ingelicht! Dit betekent dat ritjes met de metro, tram of bus in de regio Amsterdam 20 tot 30 procent duurder zijn geworden en Amsterdam de duurste OV-stad is geworden. En passant geven ze het kabinet de schuld.

Voor mij is dit de druppel, en roep hierbij Amsterdammers op om uit protest massaal zwart te gaan rijden. Tram-, bus- en metroreizigers, pik het niet langer! Het prehistorisch opererende GVB, aangestuurd door de PvdA (over fossiele restanten gesproken), kan definitief de geschiedenisboeken in. De kwaliteit van het regiovervoer toont aan dat privatisering de dienstverlening niet hoeft te schaden.

Alex van Veen



Meer Toestand! 2012

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Geef je mening:

Sandra - September 11, 2012 - 04:26 pm
Nou nou, na een uur lang te hebben geprobeerd heb ik eindelijk de klacht kunnen neerleggen bij het GVB. De site viel steeds weg of reeds ingevulde vlakken als de datum verdwenen gewoon weer. *zucht*.
Wat ik vergat te vermelden was dat het niet alleen ging om stoppen en dan klakkeloos doorrijden maar ook om helemaal niet stoppen op de halte. Zijn/haar (maar het gaat om mannelijke chauffeurs) stop-lichtje staat op rood maar er wordt gewoon doorgereden! Ik ben het he-le-maal zat! Wie weet krijg ik respons maar ik verwacht niets.


Sandra - September 11, 2012 - 03:26 pm
Vandaag was het weer eens zover: voor de zoveelste keer weigerde een chauffeur van lijn 33 mijn dochter eruit te laten op halte Waddenweg. Moest ze weer plm.10 minuten teruglopen met een zware boekentas. Ze was helemaal over haar toeren! Wat is dat toch? Zijn er soms chauffeurs die iets hebben tegen meisjes van 13 die, net als zij na een lange dag met vervelende passagiers, moe zijn van een lange dag op school? Dit gebeurt er dan: ze drukt op de stopknop, wacht bij de deur, hij stopt op de halte en doet de ene deur wel open maar die waar zij staat niet. Ze roept: 'chauffeur, mag ik eruit alstublieft?' maar die geeft niet thuis en rijdt doodleuk door naar de volgende halte. Als ze hem erop aanspreekt zegt 'ie alleen maar dat ze maar de volgende eruit moet en verder houdt 'ie z'n mond, geen woord van excuus of iets dergelijks. Wat ik ook niet snap is dat er niemand is die het opneemt voor zo'n kind. Ik heb 'r al aangeraden om het busnummer en tijdstip te noteren als het weer gebeurt en: 'zeg het maar tegen die chauffeur dat er een klacht komt!' Maar dat durft ze niet, noteren wel, iets zeggen niet. Lijkt dit op een brutale tiener? dacht het niet dus aan haar ligt het niet. En ze is echt niet de enige!! Ook mogen de kinderen vaak niet voorin uitchecken en uitstappen als het loeidruk is en ze niet bij de uitgang kunnen. Ik snap dat er veel brutale apen van kinderen in die bussen zitten, maar zijn ze zelf niet jong geweest? Hebben ze zelf in hun tienertijd altijd braaf gedaan wat er gezegd werd? Ik heb geprobeerd een klacht in te dienen op de website maar die doet het niet... What the ...???
Dit alles is een slechte zaak en geeft de mensen die het wél goed doen een heel slechte naam.


Ron - April 13, 2012 - 03:58 pm
GVB scoort al jaren slecht in de OV-barometer en nog doen ze niets om zaken te verbeteren.


Ron - April 13, 2012 - 03:56 pm
Beste Martin,
Personeel van vooral trams is gewoonweg arrogant (enkele uitzonderingen daargelaten). Jij hebt het over bedreigingen spugen en schelden, nou zullen daar pas een paar onterechte gevallen tussen zitten, maar mensen doen zoiets niet zomaar. Ik reis dagelijks met de tram en weet hoe arrogant en klantonvreindelijk sommige dames en heren die achterin de tram zitten kunnen reageren. Ik kan me best voorstellen dat dat sommige mensen in het verkeerde keelgat schiet.
Als je het werk niet aan kunt zoals jij aangeeft dat je brak bent, moet je gewoon wat anders gaan doen, maar niet doen alsof de botte houding van de medewerkers van het gvb hierom gerechtvaardigd is.
Ik hoop na de aanbesteding van 2015 geen GVB meer in de hoofdstad te zien, maar een andere betere vervoerder.


martin - April 03, 2012 - 03:14 pm
ik snap heus wel dat er mensen zijn die die slechte ervaringen met het gvb heb als je weet hoeveel mensen er dagenlijks met het openbaar vervoer gaat en er zullen ook wel eens ritten te laat komen en er zullen ook wel eens niet al te vrolijke bestuuders zijn maar weten jullie wel als je 5,1/2 uur achter elkaar gereden heb dat je dan ook brak bent .de meeste mensen beginnen om 8 uur in de ochtend en hebben rond 10 uur koffie pauze onze diensten beginnen om 5.15 en onze koffie pauze is dan niet 2 uurtjes er na maar 5.1/2 uur en in de avond dienst tijden zijn dat je pas om 22,30 eet (pauze heb )en dat de rijtijden zo krap zijn geworden als er wat op de weg gebeurdt dat dan de hele rijtijden naar de klote gaan brug open,ongeval ,omliedingen enz enz .
en wat we vervoeren bedreigening,spugen schelden dagelijkse kost voor ons ik zou zeggen kijk eens met andere ogen naar de situatie en niet zo klagen en dat het duurder is geworden ben ik ook niet mee eens afz een busbestuurder


Rik Min - April 02, 2012 - 10:17 am
Zoals jullie weten bezuinigen kapitalisten altijd in nutsbedrijven en overheidsinstellingen met de onderliggende reden en bedoeling om dat bedrijf of instelling in de soep te draaien. Dan kunnen ze daarna het publiek makkelijk ompraten met "zie je wel overheidsinstellingen kunnen niks en die kun je (dus) beter privatiseren". Door bezuinigen wordt iets nu eenmaal op een gegeven moment een puinhoop. Ook de overheid zelf wordt aangetast. Dus trap er niet in. Help die mensen die het overkomt. Zodra het geprivatiseerd is begint het grote winst-maken, mensen donderen eruit of krijgen flex-contracten. Dus trap bijvoorbeeld niet in dat domme consument-denken van ROVER. Denk over wat daarna komt. Dan wordt ook het OV een winstmachine. En wordt reizen helemaal duur. Net als alle andere dingen in Nederland. De aandeelhouders en de potentiele toekomstige aandeelhouders lachen zich rot.


UPDATE! - March 29, 2012 - 03:55 pm
Bij de Amsterdamse stadsvervoerder GVB zijn miljoenen verdwenen door fraude, meldt De Telegraaf vandaag. De toenmalige raad van bestuur, onder leiding van de huidige chipkaartbaas Gert Jan Kroon was er volledig van op de hoogte, maar deed niets.

Ook twee directieleden Adrie Bolier en Pieter Schotte zijn betrokken. De fraude vond vooral plaats rond het chipkaartproject, blijkt uit documenten en e-mails die in handen zijn van de Telegraaf. Een aantal GVB'ers verrijkte zich ook ten koste van het bedrijf, dat voor het grootste deel wordt gefinancierd met belastinggeld.

Het College van Burgemeester en Wethouders is woensdagmiddag telefonisch geïnformeerd door de algemeen directeur van het GVB, Bart Schmeink. Hij gelast een onderzoek naar de fraude. „Naar aanleiding van de vermeende onregelmatigheden heb ik besloten, in overleg met de Raad van Commissarissen, een onafhankelijk feitenonderzoek te laten plaatsvinden", aldus Schmeink.

Het GVB liet donderdag na het lezen van het nieuws weten een onafhankelijk feitenonderzoek te doen naar de fraude.


alex - March 29, 2012 - 01:17 pm
Ingrid, een verkooplocatie voor chipkaarten en tickets (en meestal ontoegankelijk zoals ik aangeef) is wat anders dan een informatie-loket.


Ingrid - March 29, 2012 - 12:37 pm
Beste Alex,
Misschien vindt jij jezelf geweldig maar er klopt niets van je verhaal.
"Er is rond het station in geen velden of wegen een informatiepost van het Gemeentelijk Vervoerbedrijf (GVB) te bekennen" en dan schrijf je dat er een servicekantoor op het zelfde plein staat. Jij bent vast een van die verwarde mensen die je noemt.


Bob - March 29, 2012 - 07:24 am
Laatst kreeg ik een boete omdat er iets was fout gegaan bij het in en uitchecken (terwijl ik een NS- abonnement met 2 zones vrij rijzen in Amsterdam en Den Haag. De minister heeft de vervoersbedrijven opgeroepen om coulant op te treden tegenover reizigers met een abonnemnet die een keer vergeten in of uit te checken (Ik was het niet vergeten er was gewoon iets fout gegaan). Maar nee hoor het GVB heeft hier lak aan. Stelletje hufters.


Ron - March 29, 2012 - 07:22 am
Van mij mag het GVB ook meteen weg. Ik hoop dat mijn bazin (minister Schultz) haar plannen doorzet en dat de aanbesteding doorgaat en het gvb verdwijnt uit de hoofdstad. het GVB staat voor klantonvriendelijk, arrogantie en niet op tijd rijden, Wat hebben we daar nou aan?!!!


Flip - March 27, 2012 - 09:27 pm
Misschien minder drinken voordat je van het openbaar vervoer gebruik gaat maken.


Sjaak - March 27, 2012 - 07:09 pm
Bericht over de anonieme chipkaart is compleet GEZWETS.
Uit de automaat van NS koop je gewoon een anonieme chipkaart, evenals de automaten van GVB.

Je zet er wat geld op en klaar


Marlies de Vocht - March 27, 2012 - 09:17 am
Het bericht klopt helemaal.
SCHANDALIG IS HET!!!

Bovendien kun je beter iedere keer een los kaartje kopen dan een abonnement gebruiken. Dat is nl. goedkoper. Prrrrrrrrrr. boehoe.
Wat een land!


ron - March 26, 2012 - 02:51 pm
Helemaal mee eens dat het GVB sneaky een prijsverhoging heeft doorgevoerd zonder dat te duidelijk communiceren, voor verbindingen die ook slechter worden. Af en toe verdenk ik het GVB er van om het tramvervoer met opzet duurder en slechter te maken om de onbetaalbare Noord/Zuidlijn te rechtvaardigen.

Maar met de laatste zin dat het regiovervoer het goed doet ben ik het niet helemaal eens. Dat is niet alleen duurder geworden, maar er verdwijnen ook buslijnen. Omdat ze niet rendabel zijn? Volgens mij werden die volop gebruikt. Nu moet je (vooral ’s avonds) zeker vier keer overstappen naar een bestemming, waar eerst één bus reed. Daar zijn de regiovervoerders ook onduidelijk in. De laatste maanden zijn er kort achter elkaar prijsverhogingen geweest (25%) met tegelijkertijd beperkende veranderingen in het streeknet (bv Hoofddorp, Nieuw Vennep en Lisse). Volgens mij juist als gevolg van privatisering.


Ruud van der Kroft - March 26, 2012 - 02:31 pm
De verhoging van 10,5 cent naar 14,2 cent komt zelfs neer op een 35,2 procent. Een dergelijke verhogiing in tijd van crisis is pas echt crisis.




Home


 

.

.