HOME       OPROEPEN      ARCHIEF       CONTACT      LINKS               

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   

  Hartsvrienden
 

6 maart 2012

Meneer A komt onverwacht op bezoek bij meneer B. Ze kennen elkaar niet, maar ze zijn blij dat ze elkaar eindelijk gevonden hebben.


door
Alejandra Slutzky


Zelden heb ik een boek(je) met zoveel plezier, lichtheid en stijgende blijdschap gelezen als dit. Het deed mij letterlijk glimlachen en soms ook hardop schaterlachen. Twee vrienden van de Belgische schrijver en tekenaar Paul Verrept zit vol prachtige humoristische gesprekken, maar ook rake opmerkingen.

De perfecte illustraties bij het verhaal en de omslag deden me al glimlachen. De cover is eenvoudig en blij, een uitnodiging om het prentenboek te lezen. Het mannetje, of beter gezegd de twee mannetjes van de omslag zijn precies de mannetjes van het verhaal. Een mannetje en nog een mannetje, klein in verhaal en klein in het leven dat ze leiden. Beiden eenzaam en hunkerend naar de ander, zonder het te weten.

Twee mannetjes die elkaar vinden, ongewild maar gehoopt, blijken tot elkaar veroordeeld in hun vriendschap. Ze maken ruzie, verzetten zich tegen vriendschap, ze vinden dat ze elkaar niet nodig hebben, willen dat ook niet, om tenslotte te ontdekken dat ze dat wel doen.

'Gaat u gerust naar huis als u moe wordt.'

'Die is goed! Wat laat u me lachen!

...ik zal u wat vertellen: In mijn huis is Niemand.

Kent u Niemand? Nee?

Welnu, ik ken Niemand maar al te goed.

En om de waarheid te zeggen, ben ik Niemand beu!

Hij zegt niets, hij eet nooit gezellig mee, ruimt de tafel niet af, ...niks van!

Ik heb erover nagedacht. Niemand is Iemand anders bestaat het niet.

En ik weet maar al te goed dat hij bestaat.

Hij zit nu bij mij thuis op een stoeltje op mij te wachten. Niemand.'


Het is een prachtig verhaal, geschreven in een lange dialoog die als een theaterstuk aanvoelt, waar het ook voor geschreven is, en je dus uitnodigt om het zo voor te lezen aan je huisgenoten. Mijn partner was slachtoffer, om beurten lazen we voor en binnen een zucht was het boekje uit. Het leest als een trein, makkelijk geschreven, eenvoudig te lezen met een dun verhaal dat toch regelmatig de diepte in gaat.

Dit is echt een aanrader, niet alleen om je eigen leven lichter en blijer te maken, maar zeer zeker ook om een vriend mee te verrassen. Natuurlijk, het moet wel je allerbeste vriend zijn.

 

 

titel Twee vrienden

auteur Paul Verrept

uitgeverij EPO, 2011

uitgave paperback (12,5 x 20 cm) – 80 pp, theatertekst met kleurillustraties

isbn 9789491297175

prijs € 11.95

 

 

 Meer achtergrond 2012

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Geef je mening:

nn - March 06, 2012 - 05:05 pm
is het een kinderboek?
Home


 

.

.