HOME       OPROEPEN      ARCHIEF       CONTACT      LINKS               

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  Ongemakkelijke makke schapen
 

4 maart 2012

Het klinkt als een mopje. Wat hebben woningcorporatie Vestia, Europa en de PvdA met elkaar gemeen? Alle drie de organisaties zijn verzekerd van gehoorzaamheid waar rechts Nederland zijn vingers bij aflikt.

Vestia gaat de huren verhogen met 9 procent. Zoals verwacht krijgen de huurders de rekening gepresenteerd voor de amateuristische pogingen van bestuurders om te bankieren, en waar de kwade genius vertrekt met een bonus van 3,5 miljoen. Hier en daar rituele kritiek, foei toch! Maar daar blijft het bij.

Is Vestia niet het model voor Europa? De Europese Centrale Bank heeft voor de tweede keer geld gepompt in de EU om het weggeëbde vertrouwen in de financiële sector te herstellen. Ook de banken die de crisis hielpen veroorzaakten, krijgen steun. Een totaalbedrag van meer dan 1000 miljard euro, vlotjes betaald met gemeenschapsgeld. Maar kunnen banken in handen van neoliberale Sovjetstaat Europa, met Nederland als braaf bijkantoor, deze crisis oplossen?

Na 1989 ging het over de desastreuze gevolgen van het collectieve denken in de voormalige Sovjetlanden. De burgers waren na jaren socialisme niet meer in staat tot zelfstandig denken, lachten wij toen vertederd om hun onvolwassen politieke gedrag.

Nu verschijnt daar Makke Schapen. Paul Kalma, voormalig directeur van het wetenschappelijke bureau van de PvdA, beschrijft in zijn boek in feite hoe de partij al jaren bestaat uit gehoorzame slippendragers van het neoliberalisme. Zou de PvdA dan de enige partij zijn die niet weet dat zij haar afkomst al jaren verloochent, de reden van haar verval?

De schuld is ook doorgeschoten individualisme, schrijft Kalma. Onze samenleving wordt als gevolg van de doorgeslagen markt beheerst door opportunisme. Leven we alleen nog voor de Drie Dwaze Dagen van de Bijenkorf en de avonturen van Rutger Castricum en zijn Leidse 'Wurgprofessor'? Zijn we zo gedresseerd geraakt door overvloed dat principes geen kans meer krijgen?

Volgens mij zou dit ook wel eens het gevolg kunnen zijn van de verplichte bedrijfs- en mediatrainingen waarin Neurolinguïstisch programmeren een doorslaggevende rol speelt: inhoud is taboe, je dient je te gedragen als een leuke volgzame Bekende Nederlander op de eerste rij van DWDD. Dan kom je er wel…

Ron KretzschmarMeer Achter de Coulissen 2012

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Geef je mening:Home


 

.

.