HOME       OPROEPEN      ARCHIEF       CONTACT      LINKS               

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  Populaire
 

28 november 2012

Bedwelmend fraai vormgegeven film over de ontbolstering van een jonge Franse vrouw eind jaren '50.


De romantische komedie Populaire biedt een fraai tijdsbeeld van het Frankrijk in 1958. Dat jaar kan gezien worden als een scharnierpunt in de geschiedenis; een paar jaar later zouden de revolutionaire jaren '60 los barsten. Vanwege de grauwe na-oorlogse jaren snakten de Fransen naar betere tijden. Amerika werd als ideaalbeeld gekoesterd, in zekere zin een fantasiebeeld.

Bewustwording is een belangrijk thema in Populaire. Voor Rose (Déborah François) lonkt het bestaan als huisvrouw, maar zij wil meer. In Normandië solliciteert Rose voor een baan als secretaresse bij de verzekeringsagent Louis (Romain Duris). De sollicitatie verloopt rampzalig totdat Louis in de gaten krijgt dat ze razendsnel kan typen. Rose krijgt de baan en haar baas schrijft haar in voor typewedstrijden.Louis gaat Rose coachen met als doel dat zij typekampioen van Frankrijk wordt om vervolgens voor de wereldtitel te gaan. Het is moeilijk voor te stellen dat sneltypen destijds een topsport was waar duizenden mensen naar kwamen kijken. De typewedstijden zijn bloedstollend in beeld gebracht, als ware thrillers. Sneltypen is niet bepaald een sexy onderwerp voor een film, maar juist dit competitie-element geeft het geheel urgentie.

Het romantische aspect is amusant en grillig uitgevoerd, maar valt een beetje weg in verhouding met de sterkere elementen van de film. Dat Rose en Louis op een bepaald moment voor elkaar vallen, is alleszins voorspelbaar. Het is aan de chemie tussen de acteurs Déborah François en Romain Duris te danken dat er wel degelijk erotische spanning in de ontluikende liefde te bespeuren valt.

Waar de film in uitblinkt is de fenomenale wijze waarop het eind van de jaren '50 van de vorige eeuw in beeld is gebracht. Met behulp van sublieme kleding en decorontwerp spat de authenticiteit van het doek. Vooral de klassieke films van Billy Wilder en andere grote regisseurs uit de jaren '50 waren een rijke inspiratiebron voor de makers. Topcameraman Guillaume Schiffman heeft een bedwelmend palet van sepiatonen toegepast om de nostalgische atmosfeer te versterken.De bewustwording van de vrouw is intrigerend in het verhaal verwerkt; begin jaren '60 Rose haar plaats op de arbeidsmarkt zien te veroveren. Dat zij zich wil bewijzen om aan de bedompte kleinburgerlijkheid te ontsnappen, heeft onmiskenbaar een feministische lading. François vertolkt de aandoenlijke onhandigheid en de taaie onverzettelijkheid van Rose overtuigend, een acteerprestatie van grote klasse.

Populaire is een indrukwekkend regiedebuut van Régis Roinsard. Met het ongewone onderwerp heeft hij samen met Daniel Presley en Romain Compingt een sterk doortimmerd scenario geschreven. De spanning van de typetrainigen en -wedstrijden houden de gang erin zodra de film in een voorspelbaar romantisch stramien lijkt te verzanden. Dat is knap werk.

Ulrik van Tongeren


Populaire (Cinéarte, 2012), vanaf 29 november in de bioscopen.

 

- Deel deze filmrecensie op FB en Twitter.


Meer filmrecensies uit 2012

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Geef je mening:

Groeneveld - November 29, 2012 - 04:01 pm
....

ravage ....

bedwelmend .. onwelriekend adem benemend ..
fraai vormgegeven film over de ontbolstering .... ? .... van een jonge Franse vrouw eind jaren '50 .... ? ....

....

de roll models voor het traditioneel overwegend blank joods christelijk blond nederland .... ? ....

....

ander woord voor onpasselijk makend braakmiddel : ra .. va .. ge ....

....
Home


 

.

.