HOME       OPROEPEN      ARCHIEF       CONTACT      LINKS               

 

 

 

 

  

 

 

 

  Mix van toen en nu blijft kracht van IFFR
 

5 februari 2012

Het was een aangename editie van het Internationaal Filmfestival Rotterdam (IFFR), met veel ontdekkingen uit heden en verleden, een rake balans tussen oud en nieuw. Zo was het programma-onderdeel over de Braziliaanse schandaalfilms een openbaring, de enige kans om deze bonte verzameling bizarre films te zien. Het verleden blijft een belangrijke troef van het festival.

Ook de jeugd zorgde voor verrassingen. Clip van Maja Miloš, een van de Tiger Award winnaars, is een shockerende ervaring. De film geeft een ontluisterend beeld weer van de tienerjeugd in Servië. Het zoveelste verhaal over een verloren generatie is het zeker niet. Het leven van deze jongeren met veel drugs en seks wordt op een frisse en eerlijke wijze in beeld gebracht, herkenbaar en schokkend is het alleszins. Er waren dan ook opvallend weinig weglopers uit de voorstelling.Clip


Dat vroegtijdig weglopen was tijdens deze editie een beetje een plaag van het IFFR. Mensen hebben blijkbaar geen geduld meer, ze zijn tijdens de voorstelling ook voortdurend in de weer met hun mobiele telefoon. Clip daarentegen was kennelijk te spannend om uit weg te vluchten. De twee andere Tiger-winnaars, het Chinese Egg and Stone en het Chileense jueves a domingo, stelden teleur. Typische compromis keuzes.

Het sublieme Neighbouring Sounds van het Braziliaanse talent Kleber Mendonça Filho won de prijs van de internationale filmcritici (Fipresci). De regisseur is bekend door zijn boeiende korte films. Dit verhaal over onveiligheidsgevoelens van bewoners van een appartementencomplex is een beklemmende en spannende ontleding van angst.Neighbouring Sounds


In Braziliaanse steden is het normaal dat woningen met tralies en hekken omgeven zijn, onveiligheid tiert daar welig. Een stel beveiligers meldt zich om de buurt van criminaliteit te ontdoen. Zijn de beveiligers wel te vertrouwen, geeft de dubbelzinnige lading van deze vertelling aan. Mendonça is erin geslaagd om één van de grote thema's van deze tijd meesterlijk te verbeelden in zijn debuutfilm.

Terecht was er uitvoerig aandacht voor de oude en nieuwe Braziliaanse cinema. Na een dip van een paar jaar blijkt Brazilië een van meeste vitale filmlanden van de wereld te zijn geworden. De Aziatische film was tijdens deze editie van het IFFR minder dominant aanwezig, maar dat kan over een paar jaar weer anders zijn.Neighbouring Sounds


Grote en onmisbare kracht van het IFFR is dat we deze ontwikkelingen op de voet kunnen volgen. Als er dan wat van die rijke oogst door druppelt naar de filmtheaters is dat mooi meegenomen. Gelukkig komt er een flink aantal films al snel in roulatie. Hopelijk volgen de aangekochte titels die nog geen uitbreng datum hebben snel.

Het IFFR trok spectaculair minder bezoekers ten opzichte van 2011. De terugloop van 340.000 naar 274.000 bezoekers zorgt voor een kater. Dat de duurdere toegangskaartjes hebben bijgedragen aan deze daling lijkt zeker. Bovendien was er de afgelopen jaren sprake van een enorme schaalvergroting. Dat het ooit minder zou gaan, lag in de lijn der verwachting. Waarschijnlijk zal het festival er volgend jaar anders uitzien, compacter misschien, wie weet.

Ulrik van Tongeren


Untitled Document Filmrecensies IFFR 2012:
Mix van toen en nu blijft kracht van IFFR
Weelderige hoerenwereld
Science-fiction, drama en lichtvoetigheid
Controversiële Braziliaanse filmmakers
Rotterdams Filmfestival 2012 - OpeningMeer filmrecensies uit 2012

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Geef je mening:Home


 

.

.