HOME       OPROEPEN      ARCHIEF       CONTACT      LINKS               

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  Beeldopwekkende klanken
 

22 november 2012

MUU is een kunstenaarsinitiatief uit Finland dat exposities, performances en optredens organiseert. Sinds 1987 presenteren de leden werk van personen die zich bezighouden met nieuwe en experimentele kunstvormen.

Eén van de activiteiten is het uitbrengen van verzamel-cd's met geluidskunstenaars die afkomstig zijn uit Skandinavië, Finland, de Baltische staten en Rusland. Het grote voordeel van verzamel-cd's is dat je kennis maakt met verschillend werk. Het grote nadeel is dat het soms alle kanten op gaat en er geen lijn in te ontdekken valt.

MUU for Ears is inmiddels aan zijn tiende editie toe, de tweede verzamel-cd met soundtracks voor korte experimentele films. Gelijk de vorige verzamelaar een verrassing voor het oor, omdat er een zekere lijn in te bespeuren valt. De eerste nummers beginnen als prachtige 'soundtracks for the blind', om maar eens een titel van de post-punkband Swans aan te halen.Hunna Karjalainen combineert het geluid van een oude type-machine met het atmosferische spel op een piano. Beelden worden getriggerd door het associatieve element in de muziek.
Jarno Jhuni Harakkammäki weet door een repeterende stem een beklemmende sfeer op te wekken die wordt ondersteund door een donkere geluidslaag. Tommi Mattika heeft eveneens musique concrete-elementen gemaakt door het geluid van papier en potloden te combineren met pianospel dat elektronisch gemanipuleerd wordt. Een schitterde soundtrack die zonder beeld al op een film lijkt.

Natuurlijk behoort een soundtrack niet per se te bestaan uit muziek die beelden oproept. Vaak is de soundtrack ondersteunend. Een voorbeeld hiervan is het nummer van Panu Johansson die voor de film Men at Work een lekkere eighties beat wist te produceren met luchtige synthesizerklanken. Hiermee slaat hij de plank mis, want wat zou nu mooier zijn dan een verzamelaar te maken die uitsluitend soundtracks bevat die bij de luisteraar beelden oproepen.

Gelukkig komt dit uitgangspunt weer aan bod bij de soundtrack voor de film Girl van Nina Lassila, welke handelt over kinderlijke kwaadheid. Het geluid wordt teruggespoeld, wat een kwaadaardig karakter geeft aan de soundtrack. De andere tracks op de cd zijn op zich prachtige nummers, maar wekken jammer genoeg nauwelijks beelden op. Desalniettemin is MUU for Ears 10 een mooi collectie van oorstrelende muziek.

Jan Kees Helms

 

- Deel Knars op FB en Twitter.


Meer Knars 2012

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Geef je mening:

Groeneveld - November 22, 2012 - 05:43 pm
....

tussen 6 planken

....
Home


 

.

.