HOME       OPROEPEN      ARCHIEF       CONTACT      LINKS               

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  Nieuwe koe met gouden hoorns
 

20 november 2012

Elke tijd heeft zo zijn eigen 'revolutionaire' oprispingen. Nu de eigen navel tot middelpunt van het heelal verheven is en 'sociale media' pretenderen samenhang en verbondenheid te bieden, ligt het voor de hand dat de oplossing van allerhande kwalen en ongemakken bij uitstek van persoonlijke aard is. Crowdfunding is daar een goed voorbeeld van.


door
Theo Ruyter


'Realiseer je droom zonder bank of subsidie'
is de ondertitel van het boek Crowdfunding van Erwin Blom, voormalig hoofd van VPRO digitaal en nu met name promotor van het 'platform in aanbouw' Fast Moving Targets. Daarmee wordt uitdrukkelijk het woord gericht tot het zeer hedendaagse prototype van de eenling met onbedwingbare aandrang uit te stijgen boven het plebs der losers. Iemand dus die graag wil horen dat hij het best alleen af kan, zonder kapitaalkrachtige bedrijven of instellingen.

Het boek is een zusje van het eerder dit jaar verschenen, aanmerkelijk duurdere, handboek Succesvol projecten financieren via crowdfunding van Jaap Burgstra, dat is toegespitst op kunst, cultuur en media. Blom onderscheidt zich door een nog bredere benadering, zodat ieder ondernemend individu met een droom (of andersom) er wel iets van zijn gading in kan vinden.

De eerste helft van Crowdfunding (CF) bestaat uit korte hoofdstukken waarin de auteur zijn visie op CF uit de doeken doet, een keus maakt uit de praktijk van de afgelopen jaren en praktische adviezen geeft aan de lezer die overweegt zijn toevlucht tot CF te nemen. Daarbij maakt hij dankbaar gebruik van de expertise van 'de top van de Nederlandse crowdfunding' (p.8), te weten zes mensen die ook herhaaldelijk worden geciteerd.

CF wordt gedefinieerd als 'de realisatie van concrete projecten die door het publiek financieel mogelijk worden gemaakt' (p.15). Het gaat volgens de auteur om een fenomeen dat pas sinds de millenniumwisseling furore maakt. Ook in het verleden hebben mensen geld bij elkaar gebracht voor projecten, doelen en idealen, maar het grote verschil is zijns inziens de digitale manier waarop tegenwoordig geld ingezameld kan worden. En uiteraard is bij die inzameling een sleutelrol weggelegd voor de sociale media.

Hoewel de verscheidenheid aan projecten onder de vlag CF nog heel groot is en de factor geluk ook hier niet moet worden onderschat, komt Blom stap voor stap tot algemene vuistregels en voorwaarden die bepalend zijn voor de kans van slagen. Dat zijn bijvoorbeeld een helder en beperkt doel dat op korte termijn bereikt moet worden, een initiatiefnemer of trekker die er helemaal voor gaat en een voor diverse groepen in de crowd aantrekkelijke beloning. Het maakt overigens wel een groot verschil, of de initiatiefnemer alles van het begin tot het eind zelf doet of gebruik maakt van een platform dat bepaalde zorgen en taken kan overnemen. (Zie ook de bijlage met een overzicht van, met name Nederlandse, platforms.)

De tweede helft van het boek bestaat uit een reeks min of meer uitgewerkte cases, voor het merendeel succesverhalen, uit binnen- en buitenland. Op vier verschillende terreinen: business (van de ontwerper van digitale gadgets tot de eigenares van een slijterij), kunst en cultuur (van een filmmaker tot een skateboardend kunstenaarsduo), media (van de journalist met een reisplan tot de boekuitgave van een groep HBO-studenten) en sport (van de supporters van een voetbalclub tot mensen die iets sportiefs doen voor een of ander 'goed doel'). Deze vier overzichten zijn ook apart uitgegeven als e-book.

De grootste verdienste van het boek lijkt mij dat het mensen die de klok hebben horen luiden enigszins wegwijs maakt in het voorlopig nog beperkte wereldje van de crowdfunders en hun crowds. Het overzicht raakt af en toe een beetje zoek omdat de auteur alle menselijke bezigheden in landen waar geld aan te pas komt, en dus CF op losgelaten zou kunnen worden, op een hoop heeft gegooid. Bovendien komt hij ook nog met de boodschap dat je andere redenen (5) dan geld kunt hebben om CF in te zetten.

Gaat het om een hype, een verschijnsel dat op den duur zijn plaats krijgt te midden van aloude en weer nieuwe vormen van CF, of betreft het soms iets met een geheel eigen karakter dat straks niet meer is weg te denken is uit onze samenleving? Over de toekomst van CF laat de auteur zich niet zo duidelijk uit. Hij voorziet wel een nieuwe fase 'net als bij iedere industrie die groeit' (p.72), maar tegelijkertijd ziet hij op tegen 'de financiële autoriteit' die om de hoek komt kijken wanneer CF volwassen wordt en zijn onschuld verliest.

Ondertussen is bij mij vooral de uitspraak blijven hangen, die in het boek (p.65) de expert Pim Betist in de mond wordt gelegd: "Mensen vergeten vaak hoe het in de echte wereld gaat als ze achter de computer zitten."

 

titel Crowdfunding

auteur Erwin Blom

uitgever Einstein Books, 2012

uitgave Paperback, 272 pg's

prijs € 17,50

isbn 9789048815760

 

 

 

- Deel dit artikel op FB en Twitter.


Meer achtergrond 2012

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Geef je mening:

Groeneveld - November 21, 2012 - 05:12 am
....

voor de echte op timisten :

http://www.mugweb.nl/ ....

goede raad is niet duur : laat de VPRO links liggen

....


Groeneveld - November 21, 2012 - 05:08 am
....

... met peren en stort buien

....
Home


 

.

.